Diu02252024

Darrera actualitzacióDiv, 23 febrer 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Històries d'èxit Central de biomassa vegetal per generar electricitat i biooli millorat

Central de biomassa vegetal per generar electricitat i biooli millorat

L'Institut de Carboquímica del CSIC ha signat un contracte amb l'empresa UxúeBioenergia i Renovables per a dissenyar i posar a punt, a Saragossa, una planta de combustió de biomassa vegetal per a l'obtenció paral·lela d'electricitat i de biooli.

La nova tecnologia permet transformar residus agroforestals en electricitat i biooli amb propietats millorades. La planta tindrà capacitat per processar 200 quilograms per hora de biomassa en base seca (1.728 tones anuals) i de les quals es pot obtenir una mica menys de 900 tones de biooli l'any, és a dir, més o menys la meitat del pes de la biomassa seca.

Es tracta d'un projecte de demostració per posar a punt la tecnologia patentada pels investigadors de l'Institut de Carboquímica del CSIC i que té, com a avantatges, "la flexibilitat, el poder generar simultàniament electricitat i biooli amb propietats millorades", tal com explica l'investigador del CSIC Ramon Murillo.

No obstant això, el que destaca d'aquesta planta no és tant l'electricitat sinó el biooli, explica Murillo, que es podrà utilitzar com a combustible o com a matèria primera per refineria una vegada estabilitzat. "S'ha millorat la seva estabilitat, cosa fonamental per poder emmagatzemar-lo sense que es ressentin les seves propietats".

I es que "les propietats d'aquesta classe de biooli en brut normalment no són molt estables", afegeix Murillo. "Quan s'emmagatzema, es separa en fases (una d'oli i una altra aquosa) i es repolimeritza. Això obliga, al cap d'un temps d'emmagatzematge, a processar-lo de nou per aconseguir una emulsió homogènia".

Per evitar-ho, en la nova planta es treballarà amb catalitzadors incorporats a la biomassa per aconseguir un biooli amb un pH adequat que li permeti resistir l'emmagatzematge. Murillo afegeix que tenen ja "una llista de candidats catalitzadors", que faciliten el procés d'obtenció de biooli.

Es tracta, a més, de catalitzadors que es reactiven en el mateix procés. Normalment el que es faria és posar el catalitzador amb la biomassa, que després de la piròlisi quedaria desactivat, però que es pot reactivar després de la seva neteja. "En el nostre procés, els catalitzadors es reactiven sols en el mateix procés. No és màgia, es tracta de catalitzadors naturals que tenen aquesta capacitat. Però cal dissenyar i optimitzar el procés".

UxúeBioenergía i Renovables explotarà aquesta tecnologia a nivell mundial, començant el 2012 amb una planta a Còrdova per processar 30.000 tones de biomassa i completant l'escalat a Ucraïna l'any 2013 amb una planta per processar fins a 150.000 tones i una potència nominal de 20 a 25 megawatts elèctrics, suficient per subministrar electricitat a unes 5.000 llars.

Les plantes de biomassa mai no poden ser massa grans, aclareix Murillo, per la limitació logística que suposaria haver de transportar la biomassa, residus forestals i agrícoles, així que la capacitat i el seu consegüent potència ve determinats pel volum de biomassa produït localment.

Més informació:

Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento
Instituto de Carboquímica
Cristina Cilleruelo
Tel. 976 73 39 77
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.