Div03292024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Material amb un rang elevat d'absorció òptica i alta conversió fototèrmica

Material amb un rang elevat d'absorció òptica i alta conversió fototèrmica

Investigadors del CSIC i de l'ICN2 han desenvolupat un nou polímer amb un rang d'absorció òptica elevat i una conversió fototèrmica excel·lent (transforma en calor un 85% de la llum absorbida). Té aplicacions en el camp de l’energia i es pot fixar tant sobre superfícies planes com corbes.

Aquest polímer respon a la llum, l´absorbeix en un ampli rang de l´espectre i la transforma en calor.El desenvolupament es basa en les propietats plasmòniques d'alguns materials nanoestructurats de ferro, níquel o titani, combinats amb capes fines de plàstic, que poden aconseguir un rang d'absorció de banda ultra ampla, des dels raigs ultraviolats fins a l'infraroig llunyà. El nou material és capaç d'absorbir longituds d'ona des dels 360 fins els 18000 nanòmetres i una alta eficiència de conversió fototèrmica (el 84% de mitjana).

És un material prometedor, ja que el seu rang d'absorció va molt més enllà del convencional dels panells solars (situat normalment de 400 a 1200 nanòmetres).


A més, té una eficiència de conversió que duplica la dels materials plasmònics típics (com l'or, la plata o l'alumini) i un cost molt menor. Un altre avantatge és que l'absorció és independent de l'angle d'incidència de la llum, factor que en altres materials disminueix la capacitat de resposta quan la llum no és directa.

Aquestes característiques fan d'aquest material un bon candidat per a aplicacions com a plaques solars, sensors de radiació, termoelèctrics flexibles o energia fototèrmica.

Com que es tracta d'un polímer flexible, es pot fixar sobre pràcticament qualsevol superfície plana o corba. Aquest material pot ser aplicat per a la conversió de llum en calor per obtenir energia o millorar aplicacions catalítiques; i fotodetectors no refrigerats, ja que té una alta resistència a la temperatura.

Té aplicacions en plaques solars, sensors de radiació, termoelèctrics flexibles o energia fototèrmica.

També es pot aplicar en actuadors fototèrmics, dispositius que converteixen l'energia en moviment; i en pròtesis d'iris dinàmics per substituir o simular la pupil·la o iris en el cas de malalties oculars, com l'anirídia (absència d'iris). De fet, per a aquesta darrera aplicació, els investigadors han treballat en un prototip d'iris dinàmic que simula la resposta real de l'iris en qualsevol circumstància.

En un altre àmbit d'aplicacions, com ara l'electrònica, les propietats ferromagnètiques del material fan possible que el material pugui respondre de manera combinada a la llum i als camps magnètics.

El material, que ha estat patentat, està en fase de desenvolupament. L'equip està interessat a establir aliances amb empreses en l'àmbit de l'energia solar i tèrmica, l'emmagatzematge d'energia o els actuadors mecànics, per col·laborar en l'explotació del material en diferents aplicacions.

Contacte:

Isabel Gavilanes-Pérez
Vicepresidència Adjunta
de Transferència del Coneixement -CSIC
Tel.: +34 – 93 594 77 00
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.