Dij04182024

Darrera actualitzacióDim, 16 Abr 2024 10am

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Un mètode transforma vells neumàtics en energia

Un mètode transforma vells neumàtics en energia

Un grup d'investigació del CSIC i la empresa ENRECO 2000 han desenvolupat un procés de destil•lació i gasificació de vells pneumàtics per obtenir combustibles i altres productes. Aconsegueix el total aprofitament energètic i minimitza l'emissió de gasos contaminants. Es busquen socis interessats a desenvolupar i explotar la patent.

Diposit de neumàtics vells. Els vells neumàtics que queden fora s'ús suposen un greu problema mediambiental per la grandària de la seva producció (unes 240.000 tones anuals a Espanya) i per les dificultats que presenta el seu reciclatge, reutilització o eliminació. Incinerar tampoc és una bona opció, per la toxicitat de les emissions que suposen (diòxid de sofre, òxids de nitrogen, monòxid de carboni i hidrocarburs aromàtics policíclics, entre d'altres).

 

Un grup d'investigadors del Centro Nacional de Investigaciones Metalúrgicas del CSIC i de l'empresa ENRECO 2000 han desenvolupat un mètode que pot minimitzar l'impacte ambiental d'aquests pneumàtics. Consisteix en sotmetre'ls a un procés tèrmic per a la seva conversió en olis, negre de carbó i gasos capaços de generar energia elèctrica. El procés està format per dues etapes de destil•lació i gasificació mitjançant les quals s'aconsegueix el total aprofitament energètic.

En la primera etapa de destil•lació, s'obté un oli per condensació a baixa temperatura de la fracció volàtil. Els gasos no condensats es transformen en energia elèctrica, mentre que el residu sòlid (anomenat 'char') es gasifica en la segona etapa. El gas de síntesi, obtingut amb un residu compost cendres i carboni no gasificat, pot emprar-se per generar energia elèctrica.

El disseny de la instal·lació permet aprofitar al màxim el poder calorífic del pneumàtic granulat i minimitzar la degradació dels productes que provenen de la conversió dels elastòmers del pneumàtic, sobretot la composició química dels olis i el contingut volàtil del char.

El residu sòlid de l'etapa de destil·lació es gasifica en el mateix reactor, sense necessitat de refredament ni de transport, mitjançant un gas compost per aire i oxigen en proporcions adequades.

Els olis obtinguts són comparables als biocombustibles i es poden barrejar fins a una proporció del 6% amb el dièsel.

El mètode patentat ha estat seleccionat pel Fòrum Econòmic de Astana com una de les millors tecnologies de la Unió Europea susceptibles d'aplicació industrial.

Contacte:

Juan Echevarría
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia de Tecnología
Tfno. + 34 942  20 67 23
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.