Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Polièster biomimètic

Polièster biomimètic

El CSIC i la Universitat de Màlaga han patentat un procediment per a la síntesi del polièster de polialeurat, un material que mimetitza la cutina, macromolècula que forma la cutícula vegetal de fulles, fruits i pètals de les plantes. El material, que es pot obtenir a partir de residus orgànics de la indústria de verdura i plantes, es pot usar per a envasos d'aliments o principis actius. El material mimetitza la cutina, que és el principal component que recobreix les parts aèries no lignificades de les plantes, com fulles, fruits o pètals.La invenció protegida consisteix en un nou mètode per a la síntesi del polièster de polialeurat mitjançant polimerització en fos. El polialeurat és un polímer que mimetitza el biopoliester cutina, que és el principal component de la cutícula vegetal, és a dir, de la membrana que recobreix les parts aèries no lignificades (fulles, fruits, pètals ...) de les plantes superiors.

El procediment no empra dissolvents ni catalitzadors, el que permet un estalvi en matèries primeres, una reducció dels residus i l'obtenció d'un material de major puresa, que es pot rebutjar sense perill de contaminació, expliquen els investigadors. A més, en partir de fases foses, al material se li pot donar qualsevol forma desitjada.

El resultat és un polímer emmotllable, de gran hidrofobicitat, baixa permeabilitat a l'aigua, amb un acceptable grau de plasticitat i de nul•la toxicitat, donada la seva similitud química amb la cutina vegetal. Per aquesta mateixa raó, és completament biodegradable. El polièster té una temperatura de transició vítria de -1,9 º C, mòdul d'elasticitat de 17 MPa, adsorció d'aigua del 4% respecte al pes sec del polímer i permeabilitat a l'aigua de 2,6-10-5 m / s . Tot plegat el fan ideal com a material per envasos d'aliments o medicaments.

Addicionalment, el material desenvolupat pot ser fabricat a partir dels residus orgànics procedents de la indústria de plantes i fruites, el que resulta en un procés totalment sostenible.

Més informació:

Ana García Navarro Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Área de Ciencias de Materiales
Vicepresidencia Adjunta de
Transferencia de Conocimiento - CSIC