Div03292024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Històries d'èxit Tritordeum, un novedós cereal natural, arriba al mercat

Tritordeum, un novedós cereal natural, arriba al mercat

Agrasys, una spin-off del CSIC, ha presentat Tritordeum, un nou cereal que té l'acreditació d'espècie conreada natural i que arriba ara al mercat. Després de 30 anys de millora, el Tritordeum és un cereal amb bones característiques nutritives i agronòmiques (alta resistència a la sequera i les altes temperatures).

Grans de Tritordium.Tritordeum és el primer cereal de nova creació que es comercialitza al món per al consum humà. Ha estat desenvolupat amb tècniques tradicionals de millora a l'Institut d'Agricultura Sostenible (IAS) del CSIC, en col·laboració amb Agrasys, spin-off del CSIC ubicada al Parc Científic de Barcelona.

 

Del Tritordeum ja haviem sentit parlar abans, fa uns anys, quan els investigadors del CSIC i de Agrasys van obtenir l'espècie. Però no ha estat fins ara que s'ha aconseguit introduir en el mercat. Els consumidors ja poden trobar en algunes cadenes de fleques - primer a Barcelona i progressivament en més llocs- productes elaborats amb aquest cereal.

Encreuament i selecció tradicional

El Tritordeum és un creuament entre el blat dur i l'ordi silvestre, Hordeum chilense, originària de Xile i Argentina. Es tracta del segon cereal desenvolupat per l'home- el primer va ser el Triticale, combinació entre blat dur i sègol, que s'utilitza per a l'alimentació animal. Està inscrita en la Community Plant Variety Office (CPVO) de la Unió Europea i és una espècie conreada natural.

Té bones característiques nutritives i agronòmiques, alta resistència a la sequera i les altes temperatures

L'investigador del CSIC Antonio Martín explica que "les tècniques utilitzades per desenvolupar el Tritordeum són les clàssiques de millora tradicional basades en l'encreuament i selecció en el camp de les millors combinacions i no inclouen modificació genètica". A més, afegeix aquest expert, "es tracta d'un encreuament natural fèrtil i que presenta unes característiques agronòmiques molt interessants de cara a l'escalfament global."

Així, després de més de 30 anys de millora, s'ha aconseguit un cereal amb rendiments similars a les diferents varietats de blat, i amb una alta resistència a la sequera i l'estrès per altes temperatures. És un cultiu robust amb bona resistència a patògens, que necessita poca aigua i pocs fertilitzants. Aquestes característiques el fan apte per al seu ús en sistemes de producció sostenible i amb baix impacte mediambiental. Actualment es cultiva a Espanya (Andalusia, Castella i Catalunya), sud d'Itàlia i sud de Portugal.

Pa fet amb farina de Tritordeum.Característiques nutricionals

A més, té qualitats i funcionalitats específiques que no es troben en altres cereals. Compta amb alts nivells de proteïna, fibra i luteïna, un antioxidant implicat en la salut ocular (protegeix la retina de la llum ultraviolada i dels efectes de l'envelliment); posseeix 10 vegades més nivells de luteïna que el blat comú i una proporció més elevada de fibra dietètica, i és ric en minerals essencials i fructans, uns carbohidrats d'acció prebiòtica que contribueixen a mantenir la flora bacteriana intestinal.

D'altra banda, els nivells de gluten reactiu són més baixos que el blat comú o l'espelta i similars als trobats en el kamut, per tant, és més digerible per a persones que tenen només intolerància al gluten.

Té, a més, unes qualitats organolèptiques molt bones: els seus productes tenen un sabor i una aroma molt agradable i un atractiu color daurat pel seu elevat contingut en luteïna.

En paral·lel al seu llançament a Barcelona,  Agrasys té tancats o en negociació diversos acords de concessió de llicències comercials per al Tritordeum en altres països europeus. Pilar Barceló, directora general d'Agrasys, explica: "A Espanya, el nostre model és treballar de forma directa tant amb els productors de gra com amb els fabricants de productes a partir dels cereals i els seus ingredients. En l'àmbit internacional, incloent la Unió Europea, preferim vendre els drets a una o diverses empreses perquè siguin elles les que facin aquesta tasca, ja que són elles les que coneixen en profunditat els seus mercats i consumidors".

Paul Lazzeri, director d'Investigació de Agrasys, afegeix: "El nostre model de negoci es fonamenta en estratègies basades en associacions productives i contínues amb altres empreses i grups de recerca públics i privats a tots els nivells, des de la recerca bàsica fins a la venda de productes . Tenim una ferma creença en la força dels nostres recursos, però també sabem que el nostre creixement i èxit dependrà de les interaccions amb altres col·laboradors públics i privats de tot el món".