Dic05222024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Projectes Buscant l'envàs perfecte

Buscant l'envàs perfecte

Científics, pimes i consumidors es reuniran en Innovacciones 360 º, un cicle de "networkings", per buscar un envàs alimentari adaptat a les necessitats del mercat.

Innovaciones 360º inclou un panel de consumidors que aportaran noves idees pels envasos. Fotomuntatge: R+D CSIC.El proper 20 d'abril se celebra Innovacciones 360º, un cicle de networkings que reunirà en un mateix espai a ciutadans, pimes i científics en la recerca d'un envàs alimentari adaptat a les necessitats del mercat. L'aspecte innovador de l'esdeveniment el constitueix la inclusió d'un panell de consumidors format per ciutadans, usuaris d'envasos, que participaran aportant idees innovadores que poden convertir-se posteriorment en productes.

 

Segons expliquen els seus organitzadors, Innovaciones 360 º vol ser sinònim d'innovació circular. “Les idees sorgeixen de les necessitats detectades pels ciutadans i, després d'un procés de recerca, desenvolupament i innovació liderat per investigadors i pimes, tornen als ciutadans convertides en productes. Amb Innovaciones 360º els ciutadans es converteixen en impulsors i protagonistes de la R+D+i.”

L'esdeveniment compta amb el patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), la participació de científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia de Polímers (ICTP) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), un grup d'empreses del sector alimentari i l'esmentat panell de consumidors.

Pilar Tiemblo, investigadora de l'Institut de Ciència i Tecnologia de Polímers (ICTP), explica que "les empreses, tecnòlegs i investigadors, per estar tant immersos en aquest camp, podem tenir prejudicis i limitacions a l'hora de pensar en innovacions. Els ciutadans ens poden aportar una visió sense prejudicis, poden plantejar nous reptes, i a les empreses i als investigadors ens tocarà pensar si junts podem resoldre aquests reptes ".

El CSIC va obrir fa uns dies un període d'inscripció per als ciutadans que vulguin formar part del panell de consumidors. De entre tots els inscrits, es seleccionaran aquells que formaran part del panell.

Els envasos, avui

En el món de l'envasament d'aliments, apunta Pilar Tiemblo, els interessos es poden dividir en tres grans línies. Una és la sostenibilitat dels envasos, tant en la seva fabricació com en el seu reciclatge.

Una segona és la funcionalitat de l'envàs per preservar el producte. Per exemple, l'ús de materials barrera impedeix l'entrada l'oxigen o bé la sortida de atmosferes protectores, evitant així l'oxidació de l'aliment. Un altre exemple és la incorporació de compostos actius propi envàs, amb accions com ara antioxidant i antimicrobiana, per prolongar el temps de conservació de l'aliment. Però hi ha un ampli ventall de possibilitats: incorporació de sensors que alertin de trencaments, de l'estat de frescor de l'aliment o de possibles contaminacions, fins envasos intel•ligents capaços de registrar la informació concernent a la traçabilitat.

Una tercera línia consistiria a afegir noves funcionalitats fins ara inimaginables. "És en la segona i sobretot en la tercera línia on creiem que poden sorgir, amb ajuda dels consumidors, idees per aconseguir noves propietats que no són tan òbvies".