Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Històries d'èxit Un curtmetratge europeu dedicat al pla de la gamba vermella

Un curtmetratge europeu dedicat al pla de la gamba vermella

L'any passat es va aprovar el Pla de gestió de la gamba vermella, projecte pioner desenvolupat per científics del CSIC en col•laboració amb la Confraria de Palamós. La iniciativa europea GAP2 li dedica un dels seus reportatges.

Clic per veure el video.El projecte europeu GAP2, que investiga com pescadors i científics poden treballar millor per aconseguir una pesca sostenible, ha dedicat un dels seus reportatges al cas del Pla de gestió de la gamba vermella. Aquest pla és el primer del seu tipus a Espanya. Va ser desenvolupat per científics de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, pescadors de la Confraria de Palamós i la Generalitat de Catalunya. El reportatge 'Bridging the Gap', recull el testimoni d'alguns dels seus artífexs i explica aquesta història d'èxit de cogestió i de responsabilitat.

A Palamós es desembarquen cada any i de mitjana unes 130 tones de gamba vermella (o rosada), el valor econòmic de les quals sobrepassa el 50% de tot el desembarcament de la confraria.

El port de Palamós té una flota d'unes vint embarcacions, que tenen com a  font principal d'ingressos la gamba, capturada en els caladors propers als canons submarins que s'estenen davant la localitat, a profunditats d'entre 400 i 900 metres.

No obstant això, una flota sobredimensionada, l'increment en el preu del petroli, un recurs pesquer cada vegada més sobre-explotat, i el descens progressiu de les talles en les captures van alertar al sector que aquesta pesqueria perillava.

Va ser la Confraria de Palamós la qual, preveient futures dificultats, va promoure un procés de gestió i acords en pro de la sostenibilitat futura d'aquesta important pesquera. Per això, la confraria es va posar en contacte amb els científics de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC.

El Pla, fruit del treball de 20 anys, i consensuat per les tres parts implicades (pescadors, científics i administració) va més enllà de les normatives pesqueres generals. "La pesca es regula per dos grans normatives referents a les xarxes i a les embarcacions", expliquen els investigadors del CSIC Joan B. Company i Francesc Sardà. “Però en alguns casos, aquestes normes no són suficients per evitar la sobreexplotació. Aquest Pla regula aspectes específics de manera més estricta, amb l'objectiu d'aconseguir la sostenibilitat d'aquest recurs pesquer”.

 

El projecte de la gamba vermella a GAP2: http://gap2.eu/case-studies/case-study-10/