Dil12112023

Darrera actualitzacióDim, 05 Des 2023 9am

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Mètode per detectar el risc d'infecció i d'al·lèrgia per Anisakis de forma ràpida i segura

Mètode per detectar el risc d'infecció i d'al·lèrgia per Anisakis de forma ràpida i segura

Investigadors del CSIC i de l'Hospital Carles III de Madrid han desenvolupat un mètode per detectar al·lèrgens d'Anisakis en el peix, disponible en fase de laboratori i que permetrà obtenir kits de detecció. Entre els seus avantatges està la sensibilitat i la rapidesa d'ús, ja que no es necessita l'etapa de purificació de la mostra.

  	El mètode desenvolupat permet detectar la presència de fragments del paràsit Anisakis El mètode desenvolupat permet detectar la presència de fragments del paràsit Anisakis. Imatge: R+D CSIC

Investigadors de l'Instituto del Frío del CSIC i de l'Hospital Carlos III ,de Madrid, han desenvolupat un mètode per detectar al·lèrgens d'Anisakis en el peix. El sistema, la patent del qual està en tràmit, està disponible en fase de laboratori i permetrà obtenir kits de detecció. Entre els seus avantatges està la sensibilitat i la rapidesa d'ús, ja que no es necessita l'etapa de purificació de la mostra. El sistema no només detecta infestació amb larves vives sinó que a més, detecta en el múscul de peix la presència d'antígens, concretament l'antigen Ani s 4.

Des de fa uns anys el paràsit anisakis ha esdevingut una preocupació creixent per a les administracions sanitàries. L'augment en el nombre de infestacions per larves d'aquest paràsit del peix està lligat al consum de peix cru o poc cuinat. També s'ha associat al major consum de peix cru presentat com sushi o sashimi o altres menjars ètniques en les quals el tractament culinari no mata les larves del paràsit, com algun tipus de marinats.

La toxiinfecció per Anisakis preocupa no només per la infestació per larves vives del paràsit, sinó també per les respostes al·lèrgiques, que poden arribar a ser molt greus. Aquestes es donen en consumir peix cru contaminat amb larves però també en preparacions culinàries en què es produeix la mort del paràsit però hi romanen fragments d'ell. El cas més representatiu és l'antigen Ani s 4. Es tracta d'una proteïna del paràsit Anisakis, identificada fa un temps per investigadors de l'Hospital Carles III, que és resistent a tractaments tèrmics, i als tractaments amb pepsina i amb altes pressions. És quasi impossible eliminar-la en les condicions habituals de congelació i cuinat, i pot produir al·lèrgia en diferents graus, arribant fins i tot al xoc anafilàctic en persones susceptibles.

Detectar aquest antigen és una de les principals avantatges del mètode que han desenvolupat els investigadors del CSIC i de l'Hospital Carles III de Madrid. Els científics han demanat la patent d'aquest mètode basat en anticossos que pot detectar la presència de Anisakis o de les seves proteïnes al·lergèniques mitjançant la identificació de l'antigen Ani s 4. El mètode és molt sensible, ja que detecta concentracions inferiors a 1 part per milió (ppm) i ràpid, ja que no requereix etapes de purificació posteriors.

Disponible de moment com a mètode en fase de laboratori, el mètode permetrà obtenir kits de detecció aplicables com a sistemes d'alerta en piscifactories o plantes de producció de productes elaborats. De cara a la seva aplicació, el sistema pot permetre una garantia extra als controls habituals. Una inspecció ocular en alguns casos és suficient per saber si un peix està infestat, sobretot si la parasitació és alta i els paràsits estan a prop de la superfície en la cavitat ventral, però insuficient per saber si conté proteïnes parasitàries, cosa que si permetria aquest mètode. Els investigadors l'han provat en diferents espècies de peix i en productes elaborats

Una preocupació nova

La contaminació per Anisakis i, especialment, per les respostes al·lèrgiques causades per les seves proteïnes és molt recent. Fins ara, el peix es considera un aliment segur si és congelat o escalfat a determinats temps i temperatures que produeixin la mort de les larves del paràsit, evitant la parasitació de l'home i noves sensibilitzacions. Pel que fa al risc de consumir peix amb larves mortes o proteïnes del paràsit, només hi ha descripció de casos i no està acceptat de forma general ni està considerat per les autoritats sanitàries. Però un document de l'Autoritat Europea en Seguretat Alimentària (EFSA en les seves sigles en anglès), publicat a principis d'aquest any, reconeixia que es poden donar casos d'al·lèrgia a Anisakis simplex "com a resultat de la contaminació dels productes de la pesca amb al·lèrgens, sense necessitat de paràsits vius per provocar la reacció al·lèrgica". L'esmentat document recull les opinions sobre el tema del panell d'experts en riscos biològics (Panel on Biological Hazards, BIOHAZ) de l'EFSA.

Per saber-ne més:

Instituto del Frío (CSIC)

Scientific Opinion on risk assessment of parasites in fishery products. EFSA Journal 2010

 

Més informació:
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento
Dpto. Comercialización
Estrella Maroto
Telf. 91 568 15 45
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.