Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Històries d'èxit Una app que guia a través dels ecosistemes aquàtics del Pirineu

Una app que guia a través dels ecosistemes aquàtics del Pirineu

Els investigadors del CSIC i del CREAF en l’Observatori Limnològic dels Pirineus (LOOP) i en el laboratori MoveLab han creat l’aplicació ‘Eth Holet’ per a dispositius mòbils, que permet seguir itineraris de natura guiats per GPS.

 

Pantalla de la app en un dispositiu mòbil. Imatge: CEAB-CSIC.L’app ‘Eth Holet’ s’ha desenvolupat per a l’Ajuntament de Vielha e Mijaran, en el marc del projecte Sud’eau2, i és una eina orientada a l’educació i conscienciació ambientals i a estimular la participació ciutadana en els temes relacionats amb l’aigua i el medi ambient. ‘Eth Holet’ (pronunciat com Er Ulet), s’inspira en el personatge de la mitologia aranesa que porta aquest nom. Eth Holet és un follet que viu amagat als boscos i representa l’esperit de la Natura.

Transferència de coneixement

La aplicació recopila informació científica recollida durant anys de treball dels científics de l’Observatori Limnològic dels Pirineus (LOOP), unitat que pertany al Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del CSIC i que integra tant científics del CEAB com del CREAF. Aquest equip ha desenvolupat l’aplicació conjuntament amb el Laboratori d’Ecologia del Moviment (MoveLab), del CEAB i del CREAF. La iniciativa ha estat coordinada per Lluís Camarero, investigador del CSIC en el Centre d’Estudis Avançats de Blanes. 

L’app guia per GPS a traves de diferents itineraris (de moment sis) a través dels estanys , basses i rius de la Vall d’Aran, tot marcant els llocs d’especial interès. En aquests punts, aporta informació dels ecosistemes aquàtics, de les especies de plantes que hi viuen i de la fauna. L’app incorpora una miniguia de especies. També ofereix informació del canvi ambiental i climàtic en els ecosistemes, així com de la intervenció humana, reflectida en la construcció de molins d’aigua, centrals hidroelèctriques o ponts.

Una de les rutes destacades és la que porta fins a l’alta muntanya, a l’Estanh Redon. Aquest estany ha estat objecte de recerca científica des de fa dècades, i a la vora té un petit laboratori de camp i una estació meteorològica. Les investigacions han demostrat que el Redon és un sentinella dels canvis ambientals globals del passat i el present, com ara la contaminació atmosfèrica o el canvi climàtic.

‘Eth Holet’ és, a més, una aplicació interactiva que permet als usuaris rastrejar i enregistrar els itineraris dels usuaris, i afegir  fotos pròpies, vídeos i notes al mapa. D’aquesta forma es fomenta la participació ciutadana en el coneixement del medi natural i en l’observació dels éssers vius.

L’app ‘Eth Holet’ està ja disponible, de moment en tres idiomes (aranés, català i castellà) i per a versió Android. Properament apareixerà la versió iOS. També hi ha una versió HTML5 a la web de suport holet.org.