Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Humanitats i ciències socials Projectes RavalEsCiencia: Raval, una història de fa més de 6000 anys

RavalEsCiencia: Raval, una història de fa més de 6000 anys

Els ciutadans de Barcelona poden conèixer la seva història més remota a través d'aquest projecte de divulgació científica.

 

¿Com es fabricaven eines de tall en el Neolític? Taller de sílex en el projecte Raval, una història de fa més de 6.000 anys.

El Raval, una història de fa més de 6.000 anys, pretén portar la ciència, en general, i l'arqueologia, en particular, a un dels Barris de Barcelona amb més història, activitat i dinamisme cultural: el Raval. En aquesta iniciativa, liderada per la Institució Milà i Fontanals del CSIC, participen l'Ajuntament de Barcelona, diverses institucions, associacions i empreses, en el marc d'un projecte finançat per la FECYT (Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia).

La proposta té per finalitat explicar d'una manera senzilla, entretinguda i didàctica, sense perdre gens de contingut científic, alguns aspectes de la història més remota del Raval i de la ciutat de Barcelona. Però alhora, té un esperit integrador, i proporciona tant als veïns del barri com a les persones externes a ell (turistes, habitants d'altres barris de Barcelona i de Catalunya), una imatge molt diferent del Barri del Raval de la que es desprèn habitualment en els mitjans de comunicació.

L'objectiu és traslladar a tota mena de públic, des dels preescolars de les llars d'infants fins a la gent gran, que habitualment recala en els centres cívics del barri, la història d'aquells, els seus avantpassats, que van viure en el que durant el Neolític va ser la Plana de Barcelona. En els últims anys, les obres urbanístiques realitzades al barri han posat al descobert nombroses restes arqueològiques d'enorme rellevància científica que, no obstant això, han passat desapercebudes als habitants i visitants d'un dels barris més concorreguts de la ciutat.

Volem que la ciutadania s'aproximi a aquells primers agricultors i pastors que van arribar a la Península Ibèrica des de les costes de la Mediterrània, a través de successius moviments de població iniciats al Pròxim Orient. Per això hem elaborat tot un conjunt d'activitats pensades perquè coneguin el seu propi passat i les restes arqueològiques que estan baixos els seus peus i pels que circulen diàriament. Encara que les activitats estan dissenyades sobre la base de l'edat de les persones que hi participen, l'eix vertebrador és que totes estan confeccionades i avaluades sota un prisma científic.

Per això, per exemple, hem organitzat xerrades, demostracions i conferències a llocs insospitats, com un restaurant, on nosaltres preparem els ganivets de sílex amb què tallar la carn que posteriorment menjarem, o un forn, on parlarem de l'origen dels cereals i l'agricultura. Així mateix, també estem preparant un teatre de titelles perquè els més petits aprenguin què és la prehistòria i l'arqueologia, o un capgròs vestit amb indumentària del Neolític perquè sigui el protagonista de les festes anuals del barri.

En definitiva, volem posar a disposició de les persones que viuen i treballen al nostre voltant allò que cada dia investiguem, descobrim i coneixem en la nostra activitat diària en els laboratoris d'arqueologia de la Institució Milà i Fontanals del CSIC a Barcelona.

Dr. Juan Gibaja
Departament d'Arqueologia i Antropologia
Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC)

Web del projecte: http://www.raval6000anyshistoria.com/