Dil09252023

Darrera actualitzacióDij, 03 Ago 2023 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Humanitats i ciències socials Projectes Evolving planet, arqueologia i ciència en un videojoc

Evolving planet, arqueologia i ciència en un videojoc

Científics del Grup de Recerca CaSEs de la Institució Milà i Fontanals del CSIC han participat en la creació del vídeojoc "Evolving Planet". El videojoc s'ha desenvolupat a través del projecte Recercaixa Simulplay, liderat per l'investigador Xavier Rubio, del Barcelona Supercomputing Center.

 

Una imatge del joc.Simulplay és una iniciativa de divulgació del projecte de recerca CONSOLIDER INGENIO Simulpast, coordinat per l'investigador Marco Madella i amb seu a la Institució Milà i Fontanals (IMF). Simulpast té com a objectiu desenvolupar una metodologia per a modelitzar i simular les societats del passat, i la seva interacció amb el medi ambient.

Una línia derivada de Simulpast és el projecte Simulplay, en què es tracten de forma lúdica algunes línies de treball rellevants de Simulpast, per fer-les accessibles al gran públic.

El resultat és el videojoc "Evolving Planet", que acaba de donar-se a conèixer i que ja es pot descarregar gratuïtament. "Evolving Planet" permet descobrir, de forma lúdica i interactiva, com va evolucionar culturalment l'espècie humana, aplicant les mateixes tècniques i metodologia que utilitzen actualment els investigadors. Ha estat creat per un equip d'experts en computació, ciències socials i arqueologia, liderats pel Barcelona Supercomputing Center.

El joc situa l'acció en un planeta a 38 anys llum de la Terra, on s'han descobert les restes d'una espècie similar a la nostra però ja extingida. La missió del jugador, que encarnarà el paper d'un arqueòleg, és investigar la causa de la seva extinció reconstruint la seva història.

Per superar els diferents nivells i aconseguir repoblar el planeta, el jugador es posarà en la pell d'un investigador, i haurà de traçar estratègies aplicant els mateixos conceptes que utilitzen els científics que estudien el passat i el comportament humà, com la capacitat de cooperació i de resiliència, el desenvolupament de tecnologia, l'ús de la força o la influència cultural. Les temàtiques abordades en el videojoc són pròpies al projecte Simulpast: adaptació al clima, cooperació, expansió en nous territoris, entre d'altres.

L'objectiu de la iniciativa és aprofitar els paral•lelismes existents entre els videojocs i els models de simulació que utilitza la investigació per crear un producte d'entreteniment educatiu, que incrementi l'interès dels joves per les ciències socials i estimuli el seu pensament crític.

"Evolving Planet" ha estat finançat pel programa RecerCaixa, impulsat per l'Obra Social "la Caixa". Es pot descarregar de forma gratuïta i està disponible per a iOS i Android.

Per obtenir Evolving Planet

Simulplay

Simulpast

Vídeo del joc a Youtube