Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Millora de cultius agrícoles amb microRNA artificials

Millora de cultius agrícoles amb microRNA artificials

El CSIC i la Universitat Politècnica de València han desenvolupat una nova generació de tractaments basats en microRNA altament específics, que es poden aplicar a les plantes de manera no transgènica per controlar l'expressió de gens d'interès. És una alternativa als tractaments actuals basats en agroquímics tradicionals.

L'equip ha posat a prova amb èxit la tecnologia en plantes de tabac de l'espècie Nicotiana benthamiana, a les quals van aplicar extractes vegetals que contenien microRNA artificials que inactiven gens de biosíntesi de la clorofil·la i indueixen l'esgrogueïment dels teixits tractats.

Els microRNA (o miRNA) són petites cadenes de RNA no codificant que regulen processos fisiològics en els éssers vius. A les plantes, els microRNA regulen processos com la floració, la mida i la forma de les fulles. També poden participar en la resposta de la planta a situacions d'estrès, a la sequera, a la manca de nutrients o la resposta a patògens.

Els microRNA reprimeixen l'expressió dun RNA. Aquest darrer és l'intermediari en l'expressió d'un gen codificat a l'ADN. Per això, en reprimir un RNA, també es reprimeix el gen corresponent i s'inhibeix la síntesi de proteïnes corresponents a aquest gen. Aquesta capacitat d'inhibir o silenciar gens és el que ha fet plantejar els microRNA com a eina interessant per desenvolupar noves aplicacions biotecnològiques.

Inactivar gens a la carta

En aquesta línia, el CSIC i la Universitat Politècnica de València han desenvolupat una nova generació de tractaments basats en microRNA. Els científics han creat microRNA artificials, dissenyats per unir-se de forma específica amb cadenes de RNA complementàries i, així, silenciar els gens corresponents.

Els microRNA no sols tenen activitat a la part de la planta on s'aplica, sinó que també s'estenen a altres parts de la planta, aconseguint el mateix efecte

Aquests microRNA artificials són produïts mitjançant un virus innocu que s'aplica mitjançant polvorització. L'equip ha posat a prova amb èxit la tecnologia en plantes de tabac de l'espècie Nicotiana benthamiana, a les quals van aplicar extractes vegetals que contenien microRNA artificials que inactiven gens de biosíntesi de la clorofil·la i indueixen l'esgrogueïment dels teixits tractats.

A més, han mostrat que els microRNA no sols tenen activitat a la part de la planta on s'aplica, sinó que també s'estenen a altres parts de la planta, aconseguint el mateix efecte, cosa que facilita l'aplicació del tractament.

Aquest tipus de tractaments aplicats a cultius agrícoles poden permetre la inactivació selectiva de gens d'interès, cosa que es podria fer servir per augmentar la productivitat i la qualitat de la collita, o millorar l'adaptació de les plantes a canvis ambientals.

Entre els avantatges del desenvolupament hi ha el fet que són tractaments molt específics i que no es requereixen aplicacions múltiples (una sola vegada n'hi ha prou), cosa que reverteix en una reducció dels costos d'aplicació.

Els investigadors destaquen que la nova tecnologia pot contribuir a optimitzar la productivitat i la qualitat dels cultius de manera respectuosa amb el medi ambient. Ara, l'equip cerca empreses productores d'agroquímics i desenvolupadores de varietats de cultius per col·laborar en el desenvolupament d'una aplicació de mercat que inclogui la tecnologia patentada, en el marc d'un acord de llicència de patent.

 

Contacte:
Laura Zacarés Sanmartín
Vicepresidència d'Innovació
i Transferència (CSIC)
Tel.: 963 87 99 29
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.