Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Filtres de palla d'arròs i encenalls de pi per descontaminar l’aigua

Filtres de palla d'arròs i encenalls de pi per descontaminar l’aigua

Un equip del CSIC ha desenvolupat un procediment per fabricar filtres de carbó actiu a partir de palla d'arròs i encenalls de fusta de pi. El procés permet obtenir filtres més eficients que els actuals per a l'eliminació de contaminants orgànics emergents en aigües i es valoritzen biomassa residual sense gairebé valor econòmic. Es busquen empreses interessades a la llicència de la patent.

Imatges al microscopi dels carbons actius obtinguts amb palla d'arròs i encenalls de fusta de pi. Imatge  de IRNAS-CSICEn els darrers anys, una de les aplicacions més demandades del carbó activat és utilitzar-lo en processos de potabilització de l'aigua. Pel gran poder d'adsorció, aquests filtres contribueixen a l'eliminació de contaminants orgànics de l'aigua.

En general, tots els processos de síntesi de carbó activat impliquen dues etapes ben definides. La primera, la carbonització o la piròlisi del precursor, i la segona, l'activació del carbó.

Actualment, l'activació química és el més habitual. L'inconvenient és que, tot i ser eficaç, l'activació química allibera gasos molt reactius i nocius per a la salut. A més, cal verificar l'eliminació de la substància química activadora un cop acabat el procés.

El procediment desenvolupat per l'equip dirigit per Tomas Undabeytia, investigador de l'Instituto de Recursos Naturales y Agrobiología (IRNAS-CSIC) a Sevilla, està basat en una etapa inicial de piròlisi de palla d'arròs i encenalls de fusta de pi reciclats en absència d'oxigen, i una segona etapa que no fa una activació química sino una activació física. Per això no requereix agents químics oxidants, ni s'alliberen gasos reactius ni cal eliminar la substància activadora a posteriori. S'obté així filtres de carbó actiu en forma de grànul amb gran capacitat potabilitzadora de manera sostenible.

Es recicla i valoritza una una biomassa residual de poc valor comercial

Com a avantatges, les seves creadores destaquen que el mètode permet reciclar i valoritzar una biomassa residual de valor comercial escàs, i que es tracta d'un procediment més segur des del punt de vista operacional i més sostenible amb el medi ambient.

El carbó activat obtingut té més quantitat de llocs de retenció de contaminants orgànics per unitat de pes que els carbons actius comercials, cosa que permet una major eficiència en l'eliminació de contaminants orgànics (neutres, aniònics i catiònics).

El material desenvolupat incideix especialment en contaminants emergents, que fins i tot en concentracions molt baixes poden ser nocius per a la salut.

 

Contacte:

Cristina Villodres Ruiz
Vicepresidencia de Innovación y
Transferencia - CSIC
Tel.: 954232830 ext. 434809
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.