Diu02252024

Darrera actualitzacióDiv, 23 febrer 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Vacunes de RNA sintètic per protegir les plantes

Vacunes de RNA sintètic per protegir les plantes

El CSIC i la Universitat Politècnica de València han desenvolupat una nova generació de vacunes per a plantes basades en molècules de RNA. Molt específiques, es poden aplicar de forma no transgènica. El seu principal ús és el control de malalties causades per virus, com a alternativa als pesticides tradicionals.

Plantes de tabac Nicotiana benthamiana tractades per millorar la resistència al virus del bronzejat del tomàquet: amb tractament control (esquerra) i tractament amb els syn-tasiRNA antivirals (dreta).

Un equip d'investigadors del CSIC i la Universitat Politècnica de València ha desenvolupat molècules d'RNA sintètic (syntasi-RNA en anglès), petites molècules d'RNA produïdes a través d’un virus innocu que s'aplica a les plantes mitjançant polvorització.

Els RNA sintètics han estat dissenyats específicament per inactivar gens de virus patògens, cosa que n'impedeix la proliferació i l'atac a la planta. L'equip proposa desenvolupar una nova generació de vacunes per a plantes basades en un extracte vegetal que contingui virus innocus que produeixin les molècules d'RNA sintètic que inactivin els virus patògens de forma molt específica.

L'equip ha posat a prova amb èxit el desenvolupament per millorar la resistència de la planta del tabac Nicotiana benthamiana al virus del bronzejat del tomàquet (TSWV), malaltia que causa greus danys a les plantacions de tot el món si no es controla a temps.

A més, la tecnologia permet la inactivació simultània de múltiples gens d'un sol patogen, cosa que minimitza el risc que els virus es facin resistents.

Un altre avantatge és que no es requereixen tractaments múltiples ni continuats. Una sola aplicació és suficient, cosa que reverteix en la reducció de costos. La principal aplicació d’aquest desenvolupament és el control de virus en plantes de forma sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Es busquen socis industrials del sector agroquímic i de millora de cultius per col·laborar en el desenvolupament conjunt d’una aplicació comercial basada en la tecnologia oferta en el marc d’un acord de llicència de patent.

Contacte:

Laura Zacarés Sanmartín
Vicepresidència Adjunta
d'Innovació i Transferència- CSIC
Tel.: 963 87 99 29
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.