Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Pèptids quimera per a la detecció precoç de l'artritis reumatoide

Pèptids quimera per a la detecció precoç de l'artritis reumatoide

Detectar l'artritis reumatoide de forma precoç és clau per prevenir les seves pitjors conseqüències. S’han desenvolupat uns sensors ELISA que ofereixen una major sensibilitat i especificitat que els mètodes actuals. Els sensors es basen en pèptids sintètics "quimera" que reuneixen , en una mateixa molècula, regions de diferents proteïnes que contenen els canvis estructurals que es donen en l'artritis reumatoide.

 L'artritis reumatoide és una malaltia autoimmune que té, com a principals símptomes, dolor i inflamació en les articulacions. Amb el temps, la malaltia pot derivar en malformacions de les extremitats i importants limitacions per moure-les. L'adequat tractament d'aquesta malaltia, que té una prevalença aproximada d'un 1% a nivell mundial, passa necessàriament per un diagnòstic precoç. Hi ha, per exemple, molts pacients infradiagnosticats que en els estadis inicials de la malaltia no presenten massa evidències a nivell radiològic i, no obstant això, haurien necessitat un tractament agressiu.

Efectes a llarg termini a la mà d'un pacient de artritis reumatoide.

Una de les millors eines per tenir el diagnòstic precoç són les proteïnes citrulinades. La citrulinació és una transformació química que pateixen algunes proteïnes i que dóna com a resultat l'aparició de canvis en la seva estructura. Aquesta transformació passa tant en determinats processos fisiològics normals com en alguns patològics. En el cas de l'artritis reumatoide, les persones afectades per aquesta malaltia perden la tolerància a les proteïnes citrulinades i generen anticossos enfront d'elles.
 
La producció d'anticossos contra les proteïnes citrulinades s'inicia anys anys abans que apareguin els primers símptomes de la malaltia, per la qual cosa la presència d'aquests anticossos és un bon marcador de l'artritis reumatoide. Els actuals tests comercials incorporen proteïnes citrulinades mutades o pèptids citrulinats sintètics, que són reconeguts pels anticossos que es troben presents en la sang dels pacients d'artritis reumatoide .

No obstant això, tant les proteïnes citrulinades com els anticossos desenvolupats en els pacients poden ser molt variats, depenent de cada pacient i l'estadi de la malaltia, el que dóna peu a falsos negatius amb els actuals mètodes de detecció.

Nous sensors basats en peptids sintètics

Científics de l'Institut de Quimica Avançada de Catalunya (IQAC) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Fundació Clínic han desenvolupat sensors ELISA basats en pèptids (petites proteïnes) sintètics que reuneixen, en una mateixa molècula, regions de diferents proteïnes que contenen els canvis estructurals que es donen en l'artritis reumatoide: d'aquí que hagin estat batejats com pèptids "quimèrics”, en referència a la quimera, l'èsser mitològic format per parts de diferents animals. Els sensors incorporen com a antígens dominis (o regions) citrulinats de les proteïnes fibrina, vimentina i filagrina.

Els sensors poden ser especialment útils per a pacients els símptomes dels quals passen desapercebuts al principi de la malaltia


Isabel Haro, investigadora del CSIC a l'IQAC explica: "l'ús de pèptids sintètics en lloc de proteïnes representa un avantatge en termes de reproductibilitat dels inmunoassaigs. Permeten tenir un control absolut sobre els epítops [els canvis en les proteïnes citrulinades ] exactes. D'altra banda, és difícil preparar suficient quantitat de proteïnes antigèniques d'alta qualitat amb un alt grau de definició de la citrulinació. Per contra, els pèptids sintètics s'obtenen fàcilment en una forma pura i amb una estructura química ben definida, i els epítops poden estar ben orientats."

Assaig amb 900 pacientes

Aquests sensors ELISA poden ser especialment útils en el cas de pacients els símptomes dels quals passen desapercebuts en estadis primerencs de la malaltia. Així mateix, podrien ser marcadors predictius d'evolució i diagnòstic de la malaltia.

Per veure fins a quin punt els sensors poden diagnosticar l'artritis reumatoide de forma sensible i específica, els investigadors han realitzat un assaig sobre una mostra de més 900 pacients amb artritis reumatoide, artritis psoriática, lupus, hepatitis C crònica i un grup control de donants sans. Els resultats mostren que els sensors tenen una especificitat del 98% i una sensibilitat del 80%. S'ha aconseguit diagnosticar als pacients amb alguns dels tests comercials actuals que donaven falsos negatius.

Contacte:

Isabel Masip (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.)
Instituto de Química Avanzada de
Cataluña
Vicepresidencia Adjunta de
Transferencia del Conocimiento del
CSIC
Tel.: + 34 - 93 400 61 00