Div03292024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Projectes Un projecte europeu desenvolupa una xarxa per detectar amenaces d'origen radioactiu i nuclear

Un projecte europeu desenvolupa una xarxa per detectar amenaces d'origen radioactiu i nuclear

Un projecte europeu coordinat pel Centre Nacional de Microelectrònica del CSIC desenvoluparà un sistema flexible i de gran cobertura per detectar amenaces d'origen radioactiu. El sistema de detecció mòbil, basat en tecnologies microelectròniques, permetrà detectar riscos com material radioactiu que circuli il·legalment o amenaces terroristes.

 

 

Generadores abandonados.El projecte, amb una durada de 36 mesos, respon al acrònim de REWARD (de l'anglès Real-time Wide-Àrea Radiation Surveillance System) i està finançat per la Unió Europea a través del setè Programa Marc.

Tal com explica el seu coordinador Manuel Lozano, professor d'investigació del CSIC a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del Centre Nacional de Microelectrònica, el que es persegueix és "crear un sistema de detecció portàtil i intel·ligent, suficientment sensible i econòmic per permetre un control permanent de possibles amenaces radioactives ", tals com fonts radioactives perdudes o el contraban de material nuclear com urani o plutoni.

També permetria alertar d'amenaces terroristes com les anomenades bombes brutes, bombes convencionals que dispersen material radioactiu, "molt més rar que succeeixi però no impossible", explica l'investigador del CSIC.

Els 8 centres de recerca i empreses d'Espanya, Alemanya, Portugal i Itàlia que participen en REWARD desenvoluparan detectors que incorporin els sensors de radiació gamma i de neutrons, així com les unitats de posicionament (GPS) i de comunicació.També desenrotllaran el programari del sistema i el sistema expert que rebrà i interpretarà permanentment les lectures dels detectors. En el seu desenvolupament participarà una empresa espanyola implicada en el projecte, Sensing & Control Systems de Barcelona.

La idea, afegeix Manuel Lozano, és que els detectors siguin prou econòmics per a poder instal·lar-los a molts llocs. Llocs com edificis estratègics que podrien ser possibles objectius de terroristes o els vehicles de les forces de seguretat i de protecció civil. Els detectors, de manera automàtica, aniran llegint la radiació i comunicant la lectura per ràdio a una central, la qual disposarà d'un sistema expert que serà capaç de detectar i alertar si hi ha un increment anormal de radiació. El sistema no només detectarà l'emissió radioactiva i la seva intensitat, sinó que permetrà localitzar-la i identificar-la.

Tota la informació es transmetrà a través de les freqüències de ràdio usades pels cossos de seguretat i protecció civil. En aquest sentit, el projecte compta amb la participació del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, de la Guàrdia Civil, i de la Unitat de Protecció Civil de Campània (Itàlia).

Per rebaixar els costos de fabricació dels detectors, els científics aplicaran tecnologies microelectròniques basades en silici i substituiran el cada vegada més car i escàs Heli3 (usat en els sensors de radiació de neutrons) per altres materials més econòmics.

Un sistema complementari

El sistema REWARD complementarà a les actuals xarxes de vigilància de radiació disponibles en gairebé tots els països per monitoritzar l'impacte ambiental de fugues i desastres com el de Fukushima o Txernòbil. A Espanya, és la Xarxa d'Estacions Automàtiques gestionada pel Consell de Seguretat Nuclear la que fa aquesta funció.

Aquestes xarxes, pensades per controlar riscos com el de les partícules radioactives disperses a l'atmosfera, no podrien detectar fonts de radiació concretes circulant sense control a través d'una ciutat. I encara que la probabilitat que una cosa així succeeixi és petita, el risc associat és important. Els governs estan cada vegada més preocupats per la disponibilitat de material nuclear i radioactiu en països amb sistemes de control poc efectius, que propiciarien el tràfic il·legal de material radioactiu perdut o robat.

Segons estimacions de l'Organisme Internacional d'Energia Atòmica hi ha milers de fonts radioactives perdudes, en molts casos resultants d'instal·lacions que han quedat orfes de control.

Pàgina del projecte http://www.reward-project.eu/