Dij12092021

Darrera actualitzacióDij, 02 Des 2021 2pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Un kit per al pronòstic de la nefritis lúpica

Un kit per al pronòstic de la nefritis lúpica

El CSIC i l'Hospital Vall d' Hebron han desenvolupat un mètode de pronòstic de nefritis lúpica basat en la quantificació del nivell d'expressió gènica en orina del gen Neurofilina1 (NRP1). Es busquen empreses interessades en fabricar i comercialitzar el kit de pronòstic basat en aquesta tecnologia.

Estructura de la proteïna NRPI.Un percentatge molt alt de persones afectades per lupus (entre el 40 i el 75%) desenvolupen nefritis lúpica, trastorn que pot portar a insuficiència renal. El curs de la nefritis lúpica és impredictible i causa un augment de la morbiditat. Fins a un 25% d'aquests pacients empitjora i acaba amb dany renal tot i haver utilitzat un tractament agressiu. La qüestió, doncs, és si es pot saber a priori quin serà el millor tractament per a cada pacient.

Actualment s'utilitzen biòpsies renals per diagnosticar i valorar la resposta al tractament de dany renal, però en ser invasiva no es pot realitzar de forma rutinària. També hi ha biomarcadors serològics, però no sempre es correlacionen amb el dany renal. A més, aquestes eines diagnòstiques no permeten predir amb fiabilitat fins al cap dels 6 mesos del tractament amb immunosupressors, i la fibrosi renal que es produeix en aquest període determina el pronòstic a llarg termini.

Hi ha altres biomarcadors urinaris (com IL-2, Tweak, MCP-1 o NGAL) però no poden pronosticar si el tractament funcionarà, de manera que no poden orientar al facultatiu.

Un equip dirigit per la Dra Georgina Hotter, de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques del CSIC, ha aconseguit trobar un marcador que sí pot predir la resposta clínica al tractament estàndard de la nefritis lúpica.

Després d'analitzar nombroses mostres de pacients tractats a l'Hospital Vall d'Hebron, els científics van descobrir que una proteïna, la neurofilina1 (NRP1), estava alta en tots els pacients que al cap d'un any havien respost bé al tractament i s'havien recuperat de la nefritis lúpica. En canvi, aquells que la tenien baixa, tenien una recidiva.

Els científics del CSIC i de la Vall d'Hebron han evidenciat que la quantificació de l'expressió del gen o de la proteïna NRP1 en orina de pacients pot predir la resposta clínica al tractament estàndard, el que permetria introduir nous tractaments que puguin modificar el curs de la malaltia.

L'avantatge d'aquest biomarcador és que és un mètode no invasiu que ofereix el pronòstic de la malaltia en el moment del diagnòstic i al llarg del seu tractament. Millora la morbiditat i mortalitat d'aquests pacients, així com la seva qualitat de vida.

Més informació:

Eva Gabaldón Sahuquillo (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.)
Gestor de Transferencia del Conocimiento
Dpto. Comercialización
Tel.: (+34) 91 568 15 50