Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Ofertes tecnològiques Equip per al control de les canonades d'acer en servei

Equip per al control de les canonades d'acer en servei

Al CENIM-CSIC han desenvolupat un sistema que permet avaluar in situ, de manera no destructiva, les soldadures longitudinals en canonades d'acer, realitzades mitjançant escalfament per inducció d'alta freqüència o per resistència, com les utilitzades en gasoductes i oleductes.

Oleoducte a Alaska. Imatge de Derek Ramsey/Wikimedia

Les soldadures longitudinals en canonades d'acer, que tenen entre 50 i 100 micres i recorren longitudinalment la canonada, són un dels punts vulnerables de la infraestructura. En el cas de gasoductes o oleoductes, és crucial assegurar-ne la integritat.

Normalment, la inspecció de les canonades es fa al laboratori, cosa que implica haver de fragmentar-ne un tros i portar-lo per a la seva anàlisi. Això seria impensable en el cas de canonades en servei. En aquest cas, la inspecció periòdica es fa usant sistemes PIGS (de l'anglès, Pipeline Integrity Gauges), uns dispositius que viatgen per l'interior del tub i detecten defectes mitjançant tecnologies com les fuites de flux magnètic o els ultrasons.

Però l'ús de PIGS està limitat a tubs de gran diàmetre i sense curvatures tancades en el seu trajecte. A més, aquests sistemes no permeten determinar la tenacitat de la línia de soldadura, un paràmetre que en determina la resistència i que les esquerdes no es propaguin. Aquest paràmetre és crucial per predir la integritat dels gasoductes. Recentment s'han desenvolupat mètodes alternatius, però solen requerir l'ús de simulacions d'elements finits i ajustaments addicionals per a cada canonada.

El sistema desenvolupat pels investigadors del Centre Nacional d'Investigacions Metal·lúrgiques (CENIM-CSIC) permet avaluar, de manera no destructiva, la tenacitat de la línia de soldadura en canonades d'aquest tipus. L'equip permet, mitjançant anàlisi d'imatge, categoritzar la tenacitat d'una canonada després de comparar-ho amb un valor de seguretat, i determina amb gran precisió la probabilitat d'una fallada catastròfica. Es tracta d'un sistema compacte que permet el seu transport al lloc on estigui instal·lada la canonada per fer les mesures.

“És un enfocament diferent dels mètodes existents actualment”, apunta Ricardo Fernández Serrano, investigador del CENIM-CSIC que ha dirigit el treball. “Permet evitar els assaigs mecànics al laboratori i permet anticipar-se a possibles errors”. I és que, il·lustra el científic, cada vegada que es fa una intervenció en el material, com és el cas de la soldadura, s'està modificant la microestructura d'aquest material, cosa que en pot afectar la integritat i tenir-ne efectes posteriorment. Aquestes modificacions deixen una “empremta” que pot ser visible mitjançant l'anàlisi d'imatge que proposen aquests investigadors.

Per als fabricants de canonades, un mètode així els permet assegurar-se que s'està fent correctament la soldadura i la fabricació dels tubs. Seria “un plus per garantir la bona qualitat del producte fabricat, més fàcil d'implementar que les anàlisis al laboratori”, explica Fernández Serrano.
Per a empreses distribuïdores, és un sistema de baix cost que permet inspeccionar gasoductes, oleoductes i similars. És un sistema compacte, portàtil, preparat per a la indústria 4.0 / 5.0, i és fàcil d’emprar, sense intervenció de personal expert.

Els investigadors treballen actualment per fer l'equip més automatitzat, de manera que la lectura de les dades sigui fins i tot més senzilla per a personal no especialitzat. També estan valorant estendre la tecnologia a altres aplicacions, com els motlles metàl·lics que s'usen en la producció de components a la indústria, motlles que estan sotmesos a condicions molt extremes, o altres peces similars.

Contacte:

Dra. Patricia Thomas
Vicepresidència Adjunta
d'Innovació i Transferència - CSIC)
Tel.: 91 568 18 25
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.