Dil09252023

Darrera actualitzacióDij, 03 Ago 2023 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Com reduir a quasi zero la contaminació en aliments frescos preparats

Com reduir a quasi zero la contaminació en aliments frescos preparats

Investigadors del Centre de Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (CEBAS) del CSIC han desenvolupat un sistema que controla la presència de patògens en aliments frescos preparats en la línia de producció industrial. Permet un control ràpid i redueix el risc de contaminació pràcticament a zero.

El nou mètode permet garantir la seguretat microbiològica del lot de producte analitzatEl control rutinari dels productes frescos preparats per al seu consum directe és necessari per tal d'evitar la presència de lots contaminats pels patògens més comuns, com Salmonella, Listeria o E. coli. Aquests controls consisteixen en escollir, al final del procés de producció, un nombre determinat d'unitats del producte, com ara diverses bosses d'amanida o envasos de fruita tallada, i analitzar-los. Fins que no arriben els resultats, que se solen tenir en unes 18 hores, el producte no es distribueix.

 

Estadísticament parlant, ¿quines possibilitats hi ha que hi hagi un envàs contaminat però que no es detecti i passi a la cadena de distribució? ¿Quantes unitats de producte s’haurien d'analitzar per reduir aquest risc a zero? ¿Quantes per cada partida de 100 unitats? ¿I de 1000?

La quantitat d'envasos que haurien d'analitzar per eliminar el risc no és operatiu per a les empreses, explica Maria Isabel Gil, investigadora del CSIC. "La contaminació es dóna molt esporàdicament si se segueixen unes bones pràctiques", remarca aquesta experta, però “tot i així el marge d'error existeix. Ja fa temps que parlem amb empreses del sector i contínuament demanen un sistema que els permeti reduir aquest risc".

El grup que lidera la Dra. Gil al Centre de Edafologia i Biologia Aplicada del Segura (CEBAS) del CSIC, ha desenvolupat un sistema que controla la presència de patògens en la mateixa línia de producció, després d'haver passat l'etapa de higienització, però abans d’envasar el producte. El sistema, que ha estat patentat, pot ser implementat pels fabricants de maquinària industrial d'aliments.

El mètode pot garantir la seguretat de la producció completa i més celeritat en les anàlisis

Se sap que els patògens es poden acantonar a les superfícies rugoses dels vegetals, així que pot succeir que alguns fragments de vegetal tinguin patògens però d'altres no. No obstant, "sabem que si hi ha patògens residuals en una partida de producte, aquests passen en una proporció equivalent a l'aigua de rentat", remarca Isabel Gil.

Per això, el que s'analitza en el mètode proposat pels investigadors del CEBAS-CSIC no és envàs per envàs sinó l’aigua residual de tota la partida de vegetals abans d’envasar-la. Els resultats s'obtenen en unes dues hores, permeten reduir el risc pràcticament a zero i també redueixen els falsos positius. I encara que es perd molta quantitat de producte si una partida surt contaminada, es guanya, a canvi, el poder garantir la seguretat de la producció completa i més celeritat en les anàlisis.

Més informació:


Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento
CEBAS - CSIC
Yolanda Hernando
Tel. +(34) 968 39 63 56
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.