Dic05222024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Projectes Sensors compatibles i de baix cost per als oceans

Sensors compatibles i de baix cost per als oceans

L’Institut de Ciències del Mar de Barcelona i l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona, ambos del CSIC, participen en el projecte “COMMON SENSE: Cost Effective Sensors Interoperable with International Existing Ocean Observing Systems to meet EU policies Requirements”.  Amb tret de sortida el novembre de 2013, el projecte forma part del programa “Oceans of Tomorrow” del 7è Programa Marc de la UE.


El projecte tracta de desenvolupar i posar a prova prototips de sensors autònoms de baix cost, per als oceans. Imatge: R+D CSIC.El projecte tracta de desenvolupar i posar a prova prototips de sensors autònoms de baix cost, aptes per fer un seguiment de les condicions oceanogràfiques bàsiques (temperatura, pH i CO2, entre altres) i diversos tipus de contaminació, des de qualsevol mena de plataformes: boies derivants, instal·lacions fixes o qualsevol vaixell (incloent els esportius participants a regates oceàniques com la Barcelona World Race).

Els sensors hauran de ser totalment operatius amb els sistemes actuals d’observació i compatibles amb els actuals Global Ocean Observing System (GOOS) i el Global Earth Observing System of Systems (GEOSS).

Els sensors seran concebuts per detectar:

  • indicadors de nutrients (nitrits, nitrats, amoníac i fosfat), per controlar l’eutrofització
  • metalls pesants (plom, mercuri, cadmi, zinc, coure),
  • concentració de micro-plàstics a la superfície del mar
  • soroll submarí, a traves de un sensor acústic

Liderat pel Centre Tecnològic Leitat, de Terrassa, a COMMON SENSE hi participen un total de 15 institucions de 7 països europeus: Alemanya, Espanya, Irlanda, Itàlia, Macedònia, Polònia i Regne Unit. Aquest consorci cobreix un ampli ventall de disciplines, des de l'electrònica i nous materials fins a l'observació oceanogràfica amb especial experiència en els mars europeus: Oceà Atlàntic i els mars Mediterrani, del Nord i Bàltic.

Common Sense a la web de CORDIS: http://cordis.europa.eu/projects/rcn/110790_en.html