Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Projectes Controlar contaminants i toxines algals en temps real

Controlar contaminants i toxines algals en temps real

El projecte Mariabox desenvoluparà sensors automàtics d'anàlisi de contaminants i toxines algals del medi marí, així com el sistema de adquisició de dades i transmissió, per controlar en temps real la qualitat de les aigües.

 

Badía dels Alfacs, lloc a on es farà la validació dels sensors de Mariabox i a on hi ha molta activitat d'aquicultura ( a la dreta de la imatge, es pot veure la línia de muscleras). Imatge: Jordi Camp/ICM-CSIC.Investigadors de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) del CSIC participen en el projecte europeu “MARINE environmental in situ Assessment and monitoring tool BOX”, dins el VII Programa Marc de la Unió Europea, en el marc del programa Ocean 2013. L’objectiu és desenvolupar i implementar sensors automàtics d'anàlisi de contaminants i toxines algals del medi marí. Els dispositius de control d'anàlisi desenvolupats s’instal•laran en boies a diversos llocs costaners europeus per tenir dades in situ en temps real i de baix cost.

Actualment, per al seguiment de la qualitat de les aigües marines, es realitzen habitualment preses de mostres d'aigua rutinàries que s’envien a laboratoris per a la seva posterior anàlisi en el transcurs de varis dies”. Però, tal com explica Esther Garcés, coordinadora del grup participant de l’ICM-CSIC, “hi ha una necessitat urgent de millorar el seguiment de la contaminació de les aigües in situ amb sistemes d'observació contínues i aquesta informació ha de ser proporcionada ràpidament”.

És per això que es necessitem disposar de metodologies analítiques ràpides que donin dades d'aquesta contaminació. Com que els sensors disponibles al mercat tendeixen a ser massa grans i costosos per al seu ús generalitzat, en el marc del projecte MARIABOX es desenvoluparan nous sensors miniaturitzats que prenguin mostres de forma periòdica i realitzin les anàlisis en temps real. Això reduirà el cost d'adquisició de dades, prioritat clau per a l'aplicació de legislacions com la Directiva Marc de l’Aigua i la creada més recentment d'Estratègia Marina.

El projecte està liderat pel CNE Research and Innovation Center de Xipre, i hi participen 7 grups de recerca i 6 empreses de 6 països europeus (Xipre, Espanya, Irlanda, Regne Unit, Itàlia i Noruega), i compta amb un pressupost total de 5,1 milions d’euros.

Els sensors de MARIABOX seran dispositius portàtils que es podran adaptar a "laboratoris flotants” com boies, plataformes o vaixells. En els propers 4 anys es treballarà en el desenvolupament i la validació dels sensors del dispositiu que, a més dels paràmetres fisicoquímics de rutina, podrà detectar 5 contaminants antròpics (naftalens, varis tipus de dioxines i pesticides) i 4 categories de toxines produïdes per algues de mar i d’aigua dolça que poden afectar el medi ambient i la salut humana (saxitoxina i derivats, microcistines i derivats, azaspiracid i àcid domoic).

A més dels paràmetres fisicoquímics de rutina, els sensors detectaran naftalens, dioxines, pesticides i  toxines produïdes per algues

El dispositiu serà totalment autònom, i comptarà amb una font d'energia, de reactius necessaris per a l'anàlisi, l’adquisició de dades del sensor i el programari i la tecnologia essencial per a la transmissió de dades, una plataforma web i una aplicació de mòbil. Aquests dispositius podran realitzar anàlisis simultànies en les àrees costaneres seleccionades, especialment en zones de producció d'aqüicultura.

L'equip de Processos Biològics Litorals liderat per l’ Esther Garcés, participarà amb un cas pilot realitzant la validació dels sensors. El lloc on es provaran és la Badia dels Alfacs, un lloc molt adequat, segons explica la investigadora, perquè s’hi desenvolupa molta activitat de producció  d’aqüicultura. Ja hi ha, de fet, un seguiment de la qualitat de les aigües, si bé de forma setmanal, el que permetrà tenir una referència per contrastar els resultats que donin els sensors. Amb aquests últims es tindrà un sistema que permetrà fer anàlisis en continu, amb una freqüència tant alta que pràcticament es podrà parlar de temps real.

En el projecte, també participa el Centre de Recerca i Innovació de Catalunya (CRIC), que desenvoluparà el sistema de comunicació terrestre i de satèl·lit, i l’empresa Acorde Technologies, de Santander, desenvoluparà la plataforma web.

Mariabox: http://www.cyric.eu/projects/mariabox.html