Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Projectes Aclarint les causes de la infertilitat masculina en peixos

Aclarint les causes de la infertilitat masculina en peixos

El descobriment d’un nou mecanisme hormonal que controla la formació dels espermatozoides en peixos podria ajudar a aclarir les causes de la infertilitat masculina en peixos.

 Receptor de l'hormona luteïnitzant (en vermell i en verd) a les espermàtides (cèl•lules germinals del testicle que es transformaran en espermatozoides) de llenguado, peix zebra i orada. Fins ara es creia que les espermàtides no teníen aquest receptor. Imatge: ICM-CSIC/IRTAUna de les questions sense resoldre en l'aqüicultura del llenguado Senegalès (el que es cultiva a Espanya majoritàriament) és descobrir les causes de la infertilitat dels mascles criats en captivitat. És un greu inconvenient que impedeix un desenvolupament sostenible de l'aqüicultura d'aquesta espècie.

Recentment s'han plantejat algunes hipòtesis per explicar aquest fet. Segons una d'elles, es tractaria d'un problema epigenètic durant el desenvolupament larvari, degut a una causa encara sense determinar. Una altra hipòtesi suggereix que els estaria fallant el sistema de comunicació amb les femelles, a causa d'alguna deficiència en el desenvolupament cerebral. És possible també, s'apunta, que s'estigui donant algun problema als testicles i com a conseqüència es produeixi semen de baixa qualitat. Sigui com sigui, la infertilitat dels llenguados mascles nascuts i criats en captivitat segueix sent un misteri.

Una investigació liderada per Joan Cerdà, investigador de l'IRTA a l'Institut de Ciències del Mar del CSIC, ha descobert un nou mecanisme hormonal que controla la formació dels espermatozoides en peixos i que podria ajudar a aclarir el misteri. El treball es va publicar recentment a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Pot oferir en el futur el desenvolupament de tecnologies com la producció d'espermatozoides in vitro, d'interès per a l'aqüicultura i per a la conservació d'espècies en perill d'extinció

Els investigadors han trobat un nou paper de l'hormona luteïnitzant (LH) en les cèl·lules germinals del llenguado.

Fins ara, sempre s'havia cregut que la formació dels espermatozoides en animals vertebrats es donava en resposta a la producció d'andrògens (hormones masculines) per part de les cèl•lules somàtiques de Leydig (que es troben en els testicles). La producció d'andrògens és, al seu torn, conseqüència de l'activació del receptor de l'hormona LH, anomenat receptor de chorionagonadotropina (LHCGR), en aquestes mateixes cèl•lules de Leydig, les quals controlen la transformació de les cèl·lules germinals en espermatozoides (espermiogènesi).

El que han vist els investigadors és que les cèl·lules germinals tardanes del llenguado també expressen el receptor LHCGR, el qual s'activa en resposta a l'hormona LH i indueix directament l'espermiogènesi.

Aquestes troballes revelen un nou paper de l'hormona LH en les cèl•lules germinals de vertebrats, en el qual una cascada de senyalització cel•lular activada pel receptor hormonal en les espermàtides haploides (que es convertiran en espermatozous) dirigeix l'expressió gènica i la progressió de la espermiogènesi.

Aquest descobriment estableix un nou mecanisme fins ara desconegut en el control endocrí de l'espermatogènesi de vertebrats, i obre noves vies d'investigació de les causes de la infertilitat masculina a llenguados conreats, però també per a altres espècies, ja que "se sap que aquest problema es dóna en altres peixos plans". A més, afegeix l'investigador, "també hem trobat que en altres peixos com l'orada o el peix zebra, que no són peixos plans, les cèl•lules germinals del testicle també expressen el receptor de l'hormona LH. Per tant, la troballa podria ser de caràcter general, almenys, en peixos."

La investigació pot oferir també en el futur el desenvolupament de noves tecnologies, com la producció d'espermatozoides in vitro , d'interès tant per a aqüicultura com per a la conservació d'espècies en perill d'extinció.

Chauvigné F, Zapater C, Gasol JM, Cerdà J. 2014. Germ-line activation of the luteinizing hormone receptor directly drives spermiogenesis in a nonmammalian vertebrate. Proc Natl Acad Sci U S A. 111(4):1427-1432.