Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Un biomaterial basat en la membrana d’ou per a regeneració ossia

Un biomaterial basat en la membrana d’ou per a regeneració ossia

Un treball multicèntric liderat pel CSIC ha desenvolupat un biomaterial basat en la membrana de l'ou, tot aprofitant les seves qualitats naturals per obtenir un material biohíbrid amb futures aplicacions en regeneració òssia guiada i recobriment pulpar.

Membrana de closca d'ou (Pexels)

L'Institut Andalús de Ciències de la Terra (IACT), centre mixt del CSIC i la Universitat de Granada, ha liderat un estudi que desvetlla les propietats beneficioses de la membrana de la closca d'ou com a material de regeneració òssia. El treball s'ha fet conjuntament amb les universitats de Granada, Oviedo, Jaén, Nacional de Colòmbia i el Servei Andalús de Salut.

El resultat és un nou biomaterial que té aplicació per a la regeneració òssia guiada a odontologia. “El material que hem desenvolupat és una membrana bifuncional, amb capacitat osteoinductura a la cara externa i que, alhora, fa de barrera física per la cara interna i evita la invasió cel·lular del teixit gingival cap a la zona de generació d'os nou;  per això podria substituir els dos tipus de materials que s'usen actualment”, indica l'investigador Jaime Gómez Morales, de l'Institut Andalús de Ciències de la Terra (IACT).

Bifuncional i biocompatible

Actualment, la regeneració òssia guiada en odontologia– usada per promoure la regeneració d'os mandibular, abans de col·locar un implant, i per reparar defectes ossis – requereix fer servir dos materials. D'una banda, membranes de polímers reabsorbibles naturals o sintètics i, d'altra banda, un empelt ossi o de material regenerador, com ara el fosfat de calci, per promoure el creixement de l'os. Les membranes s'utilitzen per evitar que les cèl·lules del teixit gingival envaeixin el teixit ossi i també perquè facin suport a l'os nou. A més, cal que ambdós materials siguin reabsorbibles per evitar una segona cirurgia.

El material desenvolupat, doncs, exerceix les dues funcions i és biocompatible. Està format per una membrana de closca d'ou de gallina, recoberta a la cara externa per nanocristalls de fosfats de calci, i amb la cara interna sense mineralitzar. Els fosfats de calci contenen ions de calci i fosfat en la seva composició, i cristal·litzen en diferents fases, entre elles la fase apatita, que és el principal component mineral dels nostres ossos i dents.

D'altra banda, la membrana de l'ou és un material biopolimèric singular format per fibres de col·lagen i recoberta de proteïnes de la clara, proteïnes de la matriu de la closca i carbohidrats com glucosaminoglicans i àcid hialurònic.

La composició i la funció de les cares externa i interna de la membrana de l'ou són diferents. Mentre la cara externa promou la nucleació de carbonat càlcic i per tant la formació de la closca; la cara interna, que està en contacte amb el rovell i la clara, inhibeix la formació del mineral.

Buscant empreses interessades

Aquest doble rol de la membrana és el que permet que es formi el resistent material de la closca que protegeix l'embrió i, alhora, que desclogui fàcilment des del seu interior quan l'ocell neix. Aquesta dualitat ha demostrat ser una característica prometedora, explotada en aquest treball, per desenvolupar aquest material biohíbrid amb futures aplicacions en regeneració òssia guiada i recobriment pulpar.

Ara, l’equip està buscant empreses interessades per continuar amb el desenvolupament. Ja han realitzat amb èxit proves in vitro completes. Els resultats han estat publicats a la revista Biomaterials Advances i tant el material resultant com les seves aplicacions han estat protegits mitjançant patent a Espanya, alhora que s'ha iniciat el procés per a la seva protecció a nivell internacional. El proper pas és començar a preparar les proves “in vivo”.

El nou biomaterial, si s'aplica, permetria valoritzar i donar un ús alternatiu a un subproducte abundant i poc utilitzat com és la closca d'ou. El treball acaba de rebre el Premi de Recerca de l'Institut Espanyol d'Estudis de l'Ou 2023, una associació sense ànim de lucre que fomenta la recerca i ús adequat de l'ou a Espanya.

Contacte:

José Ramón Domínguez Solís
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia
del Conocimiento -  CSIC
Tel.: 954232349 ext. 540030
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.