Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Obtenció de cultius cel·lulars tridimensionals per ultrasons per a estudis in vitro

Obtenció de cultius cel·lulars tridimensionals per ultrasons per a estudis in vitro

Un equip de l'ITEFI-CSIC ha desenvolupat un sistema d'ultrasons que permet obtenir aglomerats cel·lulars en forma d'esferes per a estudis in vitro. Permet obtenir cultius cel·lulars tridimensionals estables de forma senzilla i en pocs minuts.

Microscòpia electrònica d'un esferoide de cèl·lules de mesotelioma (un tipus de càncer). Wikipedia

Els cultius cel·lulars més comuns en investigació biomèdica són els cultius en 2D, és a dir, en una superfície horitzontal (normalment, plaques Petri). Aquests cultius, però, no representen bé l'estructura tridimensional que tenen els òrgans reals i els teixits biològics vius. Això fa que els experiments perdin part de la fiabilitat.

Des de fa uns anys, investigadors de tot el món treballen per trobar maneres de tenir cultius cel·lulars tridimensionals, que permeten condicions d'experimentació més properes a la realitat i reduir l'ús d'animals.

Un equip de l'Instituto de Tecnologías Físicas y de la Información “Leonardo Torres Quevedo” (ITEFI) del CSIC ha desenvolupat un mètode que, amb l'ús d'ultrasons, permet crear aglomerats cel·lulars tridimensionals en forma d'esferes per a estudis in vitro de processos cel·lulars com els tumorals. A partir d'una dissolució de cèl·lules que no estan agregades es pot obtenir, en pocs minuts, un agregat de cèl·lules amb forma esfèrica.

El mètode té l’avantatge de ser ràpid i d’implementació senzilla. Això permet abaratir els costos i optimitzar temps de producció en comparació amb altres sistemes actuals de síntesi tridimensional, costosos en temps i diners.

Aquest mètode és més ràpid i senzill d'implementar que altres sistemes actuals de síntesi de cultius cel·lulars tridimensionals

Amb aquests cultius esfèrics s'aconsegueix reproduir amb més precisió els processos reals que es donen als tumors, cosa que permet augmentar representativitat en els estudis in vitro alhora que s'evita l'ús d'animals vius. El desenvolupament és d'especial interès per a la indústria farmacèutica i mèdica, per a la investigació de medicaments i tractaments en processos tumorals, investigació de dianes moleculars, anàlisi clínica, o enginyeria de teixits.

A més, és un sistema eficient quant a l'ús d'energia i materials, i per tant és sostenible i alineat amb les estratègies de la Unió Europea. Tot i que el seu ús principal és l'estudi de processos tumorals, es pot aplicar a la investigació de qualsevol teixit cel·lular i, també, estendre's a altres àmbits d'interès (agregats de partícules, microelements).

 

Contacte:

Marc Escamilla
Vicepresidència Adjunta de Transferència
del Coneixement del CSIC
Tel.: 96 161 29 95
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.