Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Química Projectes El CSIC a Expoquimia

El CSIC a Expoquimia

El Consell Superior d'Investigacions Científiques participa a Expoquimia, el Saló Internacional de la Química, entre el 14 i el 18 de novembre de 2011 al Recinte Firal de Gran Via, a Barcelona. El CSIC presenta al Saló l'estat dels seus últims treballs d'interès per al sector empresarial. El CSIC en la anterior edició d'Expoquimia. El CSIC compta a Expoquimia amb un espai institucional situat al Pavelló 6, al costat d'altres institucions del món de la investigació i de l'empresa, en el qual els visitants es podran apropar per conèixer les línies d'investigació del CSIC en l'àrea de Química. L'espai està situat prop de la plaça de la Química.

Química per a l'empresa

Al llarg de la fira se celebraran els "Cafès científics amb el CSIC", cinc sessions en les quals investigadors i investigadores del Consell donaran a conèixer l'estat dels seus últims treballs al sector empresarial.

Així, es parlarà en diverses sessions de:

  • l'aportació de la química al medi ambient (la química per produir fàrmacs amb major eficiència i menor impacte mediambiental, el dilluns 14; reaccions químiques per disminuir l'emissió de CO2 en centrals de combustió de carbó, el dimarts 15; nous compostos capaços de retirar fàcilment els contaminants existents en l'aigua, el dijous 17);
  • de la protecció del patrimoni històric (sensors químics per controlar l'acidesa ambiental en entorns on es conserven obres valuoses i patrimoni històric, el dimecres 16)
  • el diagnòstic precoç de malalties (un sensor capaç de controlar diferents paràmetres biomèdics en el cos humà, el divendres 18).

Els cafès científics es desenvoluparan cada dia (veure programa) al Hall Europa | Privat del Nuclo (CC1).

Química, en femení

L'any 2011 ha estat declarat per la UNESCO Any Internacional de la Química amb motiu, entre altres raons, del centenari del Premi Nobel atorgat a Marie Curie per les seves aportacions a la Química. Menys conegut és que, aprofitant el valor simbòlic de la figura de Curie, posseïdora de dos premis Nobel i una de les persones dedicades a la ciència més importants de la història, 2011 ha estat escollit també com a Any Internacional de les Dones Científiques.

Per aquest motiu, Expoquimia li dedica un espai propi a la celebració amb un acte-homenatge que consistirà en una taula rodona en la qual dones científiques debatran sobre el futur de la dona en la investigació, amb especial atenció a la química, sota el títol "Científiques dissenyant un futur químic".

La sessió, en què participen dues investigadores del CSIC, està oberta al públic, encara que requereix prèvia inscripció per poder gestionar els assistents i la capacitat de la sala. La ubicació serà a la Sala de Premsa, a la qual s'accedeix pel Hall principal, baixant les escales mecàniques.

La inscripció a la jornada és gratuïta i es realitza a través del web d'Expoquimia (www.expoquimia.com -> Jornades Professionals -> "Científiques dissenyant el futur químic").

Veure programa.

A més d'aquestes activitats, es podrà visitar l'exposició divulgativa "Entre molècules", del CSIC, dins del saló.

Dues spin-off del CSIC premiades a Expoquimia

Cal destacar a més que en la edició dels premis Expoquimia 2011, són guardonades dues iniciatives empresarials sorgides del CSIC.

En la categoria de Biotecnologia, el premi ha estat concedit a l'empresa BioGLane de Barcelona, una spin-off del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) creada l'any 2007 y que ha desenvolupat la patent d'un procés biotecnològic per a la creació de la D-fagomina, una molècula que inhibeix el consum de glucosa i que, per tant, retarda l'aparició de l'apetit. L'empresa, fundada pels doctors Pere Clapés, Jesús Joglar, Josep Lluís Torres i el directiu Sergio Pumarola, ha fabricat un producte de química fina com la D-fagomina amb el qual es podrien elaborar nous complexos dietètics.

En la categoría de Química , s’atorga una menció especial al projecte empresarial Nanomol, dels professors Jaume Veciana, Nora Ventosa i Santi Sala del Departament de Nanociència Molecular i Materials Orgànics de l'Institut de Ciències Materials de Barcelona del CSIC. Aquesta iniciativa ha desenvolupat una plataforma de processat per a l'obtenció de materials moleculars de petita mida -micro i nano- destinats a la fabricació de nous medicaments. Amb aquesta plataforma, es pot dissenyar i controlar d'una manera més eficaç la mida del producte que, a la seva vegada, es pot encapsular per subministrar nanomedicines.