Dic05222024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Ofertes tecnològiques Nanopartícules per al diagnòstic i la traçabilitat

Nanopartícules per al diagnòstic i la traçabilitat

El CSIC i la Universitat de Vigo han desenvolupat unes partícules nanomètriques marcadores que poden identificar pràcticament qualsevol substància o molècula: des de fàrmacs, agents patògens, fins contaminants o cèl· lules. També poden servir com a marcadors d'objectes o molècules, per tal de poder seguir-los i detectar-los a posteriori amb diferents tècniques de detecció.

Fotomuntatge amb la imatge per microscòpia d'una de les nanopartícules. Imatge: CSIC.

L'ús de nanopartícules aplicades a la detecció és una tecnologia d'implantació creixent. A l'Institut de Química Física "Rocasolano" del CSIC i a la Universitat de Vigo, un grup d'investigadors han desenvolupat un tipus de partícula (en procés de patent) que multiplica de forma notable la capacitat analítica d'aquestes.

El seu funcionament bàsic és aparentment senzill: sobre la seva superfície es disposen les molècules òptimes per identificar i acoblar-se amb aquelles substàncies que es vulguin localitzar. És gràcies a aquestes molècules que la nanopartícula captura les substàncies buscades.

Després, es pot detectar el binomi nanopartícula-substància, gràcies a diferents tècniques, com les espectroscòpiques (d'absorció, fluorescència o ressonància superficial raman amplificada) o immunològiques.

En el cas d'aquesta nova metodologia, els investigadors han dissenyat una nanopartícula la configuració de la qual permet la unió amb qualsevol entitat: molècula, virus o microorganismes. Això comporta possibilitats d'ús pràcticament sense restricció. Un altre avantatge és que la tècnica és la seva compatibilitat amb qualsevol mètode de detecció (o combinació d'ells) per localitzar les nanopartícules marcades.

L'especial estructura de les nanopartícules, a més, augmenta la capacitat de detecció de forma molt notable. En algunes aplicacions com la detecció de patògens, s'ha comprovat que s’aconsegueix fins a dues mil vegades més sensibilitat que amb l'espectroscòpia de fluorescència tradicional.

Gràcies a la seva estructura, aquestes nanopartícules utilitzades com a marcadors permeten detectar gran varietat de patògens o sistemes cel·lulars, el que podria tenir aplicacions en control de desenvolupaments biotecnològics o descobriment de fàrmacs. També es podrien emprar en aplicacions de traçabilitat, com per exemple, per a la detecció de documents, diners, o consumibles que hagin estat en contacte físic amb les partícules.

La patent inclou la forma de preparar les partícules així com la forma d'ús. Actualment es busquen socis industrials de sectors interessats en marcatge i traçabilitat per portar el desenvolupament al mercat.

Enrique Bustos
Gestor de Transferencia de Conocimiento Instituto Química Física Rocasolano
Dpto. Comercialización
Tel.: (+34) 91 561 94 00 Ext 961712 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.