Div04192024

Darrera actualitzacióDim, 16 Abr 2024 10am

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Ofertes tecnològiques Nanopartícules intel·ligents i multifuncionals

Nanopartícules intel·ligents i multifuncionals

S'ha desenvolupat un mètode de baix cost per obtenir nanopartícules que poden tenir diverses funcions simultàniament. Tenen aplicació en el diagnòstic mèdic, en el transport i alliberament de fàrmacs, en l'electrònica o fins i tot en la descontaminació de l'aigua.

 

En la superfície es poden disposar pràcticament qualsevol molècula que aporti una o diverses funcionalitats. Per exemple, molècules fluorescents per bioimatge o transportadores de fàrmacs.Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han desenvolupat un procediment directe i de molt baix cost per a l'obtenció de nanopartícules metalorgàniques.

Les nanopartícules obtingudes poden tenir entre 40 nanòmetres fins a diversos micròmetres de diàmetre. Són resistents a la degradació, i estables davant altes temperatures ia pH extrems. Encara que són insolubles, es poden dispersar en una àmplia varietat de dissolvents i líquids aquosos i orgànics. En el mètode d'obtenció de les partícules, de baix cost i basat en l'ús de dissolvents no contaminants, es pot controlar tant la mida de les nanopartícules com les seves propietats fisicoquímiques, i poden usar-se per una o diverses funcions simultàniament. Tot això obre un ampli ventall de possibilitats en els seus usos: des del diagnòstic mèdic, la teràpia, l'electrònica o el control ambiental.

Aplicació en medicina, sensors electrònics o descontaminació

Per la seva composició (ions metàl·lics + lligands orgànics), les nanopartícules tenen propietats òptiques, magnètiques i catalítiques, pel que són bones candidates per a aplicacions tecnològiques i mèdiques de diagnòstic. També es poden utilitzar per encapsular i alliberar de forma controlada compostos actius (còctel de fàrmacs, partícules magnètiques, drogues, proteïnes, agents de contrast de diagnòstic, vacunes, etc.).

A més, en la superfície es poden disposar pràcticament qualsevol molècula que aporti una o diverses funcionalitats. Per exemple, molècules fluorescents per Bioimatge, anticossos per localització selectiva d'un tipus de cèl•lules tumorals o biomarcadors.

La facilitat d'obtenció, la seva biocompatibilitat i baixa toxicitat, i la possibilitat de controlar les seves propietats fisicoquímiques obre tot un ventall de camps d'aplicació per aquestes nanopartícules. A més, el control de les seves propietats hidro i oleofóbicas, i la seva capacitat per atrapar diferents compostos del medi permetria una potencial aplicació en recobriments o descontaminació d'aigües. També es podrien utilitzar com a catalitzadors (heterogeni, separable i reutilitzable), i en el camp de l'electrònica i dels sensors, ja que són sensibles a camps electromagnètics, ia canvis de pressió i de pH.

 

Més informació:
Isabel Gavilanes-Pérez, PhD
Vicepresidencia Adjunta de
Transferencia del Conocimiento
CSIC
Tel.: 93 594 77 00
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.