Dic05222024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Polímer amb memòria de forma que respon a dos estímuls

Polímer amb memòria de forma que respon a dos estímuls

El CSIC i la Universitat de Mons han desenvolupat un polímer biocompatible i biodegradable que canvia el seu estat en resposta a un primer estímul, i recupera l’estat original en resposta a un segon estímul diferent. Es busquen empreses interessades en la llicència de la patent.

Gràfic de la resposta del nou material. Humetat-cicles mecànics. Diagrama de cicles 2D stress enfront 3D stress-temperatura, a dalt i a sota respectivament.

Científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia de Polímers del CSIC i de la Universitat de Mons (Bèlgica) han desenvolupat, a partir de tres materials comercialment disponibles, un polímer amb memòria de forma que respon a un doble estímul.

Els polímers amb memòria de forma són capaços de canviar la seva forma física en resposta a un estímul extern. Un exemple comú és el d'un material que amb l'augment de temperatura canvia la forma a una posició determinada i a l'descendir la temperatura torna a la posició original. Altres exemples serien materials que responguessin a algun altre estímul extern, com la llum, el pH, la humitat, els camps elèctrics o els camps magnètics.

En canvi, aquest nou material compost no respon a un sol estímul sinó a dos. Així, en el prototip desenvolupat, en canviar la temperatura el material canvia la seva forma i per retornar a la forma original es requereix un segon estímul diferent, la humitat. Això podria permetre un disseny de materials intel·ligents amb un major control de la resposta, en requerir-se dos estímuls diferents.

L'efecte de memòria de forma no és una propietat intrínseca dels materials, sinó que es requereix preparar-los en un procés de dues etapes: programació i recuperació. A la programació, el material es deforma i fixa una forma temporal. A la recuperació s'aplica un altre estímul perquè el material recuperi la seva forma fixa permanent inicial.

Aquest material s'obté a través de la barreja de tres materials comercials que s'entrecreuen entre si. El material compost resultant podria ser utilitzat en camps tan diferents com els dispositius biomèdics o al camp de l'embalatge. És fàcil d'obtenir i a un preu competitiu.

Contacte:

Álvaro González
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento
Instituto de Ciencia y TecnologÍa de Polímeros (ICTP-CSIC)
Tel.: 915622900 (ext. 921513)
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.