Dij05232024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Investigadors del CSIC obtenen un nanomaterial que elimina el coronavirus i és aplicable en màscares i teixits

Investigadors del CSIC obtenen un nanomaterial que elimina el coronavirus i és aplicable en màscares i teixits

Es basa en nanopartícules de coure que bloquegen les proteïnes funcionals de la SARS-CoV-2, especialment la proteïna 'spike', que permet al virus infectar les cèl·lules.

Un equip d'investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha desenvolupat un nou nanomaterial, constituït per nano partícules de coure, que inhibeix les proteïnes del coronavirus SARS-CoV-2, causant de la covid-19, i bloqueja la seva propagació. El material, que ja ha estat protegit mitjançant patent, és aplicable en recobriment de màscares quirúrgiques, en teixits de protecció d'ús hospitalari, i en recobriment de superfícies de contacte, com baranes o poms en el transport públic. Els investigadors estan estudiant el seu desenvolupament industrial per portar-lo al mercat.

"Aquesta nova tecnologia consisteix en unes nanopartícules que interaccionen sobre les proteïnes del coronavirus modificant a través d'un mecanisme d'oxidació i bloquejant la seva capacitat per infectar les cèl·lules humanes", explica l'investigador José Miguel Palomo, que ha liderat el desenvolupament, a el front de l' grup de Química biològica i Biocatàlisi de l'Institut de Catàlisi i Petroquímica del CSIC (ICP-CSIC).

Aquest nou material és molt eficient inhibint les proteïnes funcionals de la SARS-CoV-2, especialment la proteasa 3CLpro (que intervé en el procés de replicació de virus) i la proteïna spike (la que permet l'entrada de virus en les cèl·lules humanes), segons ha demostrat l'equip de Palomo, en col·laboració amb els investigadors Olga Abian i Adrián Velázquez, de l'Institut d'Investigació Sanitària d'Aragó (IIS Aragó), Institut Aragonès de Ciències de la Salut (IACS) i la Universitat de Saragossa.

"Aquestes nanopartícules de coure estan homogèniament distribuïdes i embegudes sobre una matriu proteica, generant així un material biocompatible que, a més, permet mantenir les nanoparticules adherides", indica l'investigador.

L'elevada eficàcia contra els virus d'aquest nanomaterial es deu al fet que el component actiu són nanopartícules de coure de molt petita grandària, cosa que incrementa l'eficiència, ja que està formada per espècies de coure amb un únic estat d'oxidació. Això últim permet obtenir una alta activitat biològica, no observada fins al moment amb altres compostos, segons detallen els investigadors.

Els investigadors han confirmat que aquests nanomaterials poden ser emprats com a additius de recobriment en diverses superfícies. Aquest material ha estat provat per al recobriment de màscares quirúrgiques homologades de polipropilè, o tela de cotó (bates). "Això és de gran interès, ja que permetria disposar d'un nou tipus de màscares efectives amb inactivació directa enfront de la SARS-CoV-2, a més d'impedir la transmissió per barrera mecànica (filtració), així com comptar amb agents tèxtils de protecció per a ús hospitalari ", detallen els investigadors.

El nou material també s'ha aplicat amb èxit sobre materials metàl·lics (acer i ferro), de manera que pot ser emprat com a material per a recobriment de superfícies de contacte, tant baranes o poms, per al seu ús per exemple en el sector del transport públic, indiquen els científics.

El nanomaterial, a més, és extremadament estable: conserva la seva estabilitat fins i tot a temperatures molt elevades (> 80 º C), el que assegura la seva utilització a temperatures de fins a 50-60ºC amb extrema fiabilitat (per exemple, en reutilització de màscares).

El coure presenta avantatges enfront d'altres metalls descrits com antimicrobians com la plata, a més de l'òbvia diferència de preu. El coure és més eficaç en un conjunt més ampli de condicions i fins i tot es veu reforçat per condicions que redueixen l'eficàcia de la plata. Si bé la plata es comporta bé en condicions càlides i humides, la seva eficàcia disminueix juntament amb la temperatura ambient. El coure, d'altra banda, manté la seva eficàcia en un rang de temperatura i humitat. Juntament amb això la toxicitat de la plata és 65 vegades més gran que la del coure, segons l'Agència de Protecció Mediambiental (EPA).

"Estem investigant el desenvolupament del producte en l'escalat i diversos estudis en els diferents materials que permetrien la seva implementació al mercat", avancen.

 

CSIC Comunicació