Dim05212024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Nova màquina frigorífica amb eficiència comparable a les elèctriques

Nova màquina frigorífica amb eficiència comparable a les elèctriques

Investigadors del CSIC han desenvolupat una màquina frigorífica d’absorció de bromur de liti-aigua, aire-aire, expansió directa i Split, amb una alta eficiència energètica. Pensada per a la refrigeració d’habitatges, és una alternativa sostenible i eficient. És condensada per aire, té menor impacte ambiental, és de fàcil construcció i no genera contaminació per legionel·la.

Unitat interior i exterior de la màquina. Imatge: IETCC-CSIC.Les màquines d’absorció actuals tenen problemes en la cristal·lització de la dissolució. El prototip del CSIC està constituït per una unitat exterior i una altra interior, el que evita els problemes d’absorció de simple efecte i de doble efecte. La exterior conté el generador de refrigerant, el condensador d’aire i l’absorbidor. La unitat interior compta amb un evaporador d’expansió directa, amb una relació Volum / Potència frigorífica de 0,08 m3 / kW.

La màquina ha treballat amb temperatura exterior compresa entre 32 i 42º C, sense que la dissolució hagi cristal·litzat. L’eficiència energètica diària del simple efecte accionat per energia solar ha estat al voltant de 0,6. El doble efecte és competitiu des dels punts de vista ambiental, energètic i econòmic amb les màquines de compressió mecànica. Per la seva banda, el simple efecte és competitiu des dels punts de vista ambiental i energètic i molt proper a la competitivitat econòmica.

“No genera contaminació per legionel·la, no destrueix l’ozó i el refrigerant no genera efecte hivernacle directe”, assenyala Marcelo Izquierdo, investigador de l'Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja de Madrid.

El prototip és una alternativa sostenible i eficient enfront dels models actuals. Està destinat a la refrigeració d’habitatges, dirigida a potències entre 3 kW i 15 kW.

Contacte

Marisa Carrascoso Arranz
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia
del Conocimiento (CSIC)
Tel.: + 34 – 91 568 15 33
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.