Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Un iris dinàmic basat en nanotecnologia per corregir malalties oculars

Un iris dinàmic basat en nanotecnologia per corregir malalties oculars

Científics de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) han desenvolupat un iris dinàmic que s'adapta a la llum gràcies a la seva composició i simula la resposta real de l'ull humà. Un polímer d'aplicació oftalmològica per implementar en lents de contacte o pròtesis oculars.

Model de iris dinàmic sobre ull artificial.Les actuals tecnologies oculars per a la creació d'iris dinàmics presenten dificultats en l'adaptació a la llum, si bé es poden adaptar a mida. Un nou material desenvolupat pel CSIC i l'ICN2 ha demostrat capacitat d'adaptar-se a la llum incident i simular la resposta real de l'iris en qualsevol circumstància.

L'avanç, per al qual s'acaba de sol·licitar la patent, es pot implementar en lents de contacte o pròtesis i podria corregir deformacions de l'ull o problemes associats a malalties oculars. La anirídia -malaltia crònica caracteritzada per l'absència de iris-, la síndrome d'Adie -trastorn neurològic que afecta la pupil·la i respon a la llum més lentament-, la anisocoria -asimetria de la mida de les pupilas- o la pèrdua de visió d'un ull -amb la consegüent necessitat d'una pròtesi- són alguns dels trastorns que es poden tractar. En tots els casos, una major exposició a la llum o una exposició desigual acaben danyant la pupil·la.

"Estem en la fase de desenvolupament i seguirem treballant en les propietats del material", explica Mar Álvarez, investigadora del projecte a l'IMB-CNM-CSIC. "L'adaptació a la llum és un problema habitual que tenen les persones que tenen una pròtesi en un ull, ja que es nota que els dos no actuen de la mateixa manera", afegeix Álvarez sobre una de les aplicacions. No es tracta només d'un tema estètic sinó que, afegeix la investigadora, pot "generar inseguretat a la persona al fer-se visible que porten una pròtesi".

L'iris dinàmic no necessitaria d'intervenció quirúrgica i el seu funcionament seria el d'una lentilla d'ús normal.

Aquest iris ha estat possible gràcies a un material especial, un polímer que respon a la llum, absorbint-la en un ampli rang de l'espectre i transformant-la en calor. Aquestes característiques el fan candidat per a altres aplicacions com plaques solars, sensors de radiació, termoelèctrics flexibles o energia fototèrmica.

Contacte

Isabel Gavilanes-Pérez, PhD.
Deputy Vice-Presidency for Knowledge Transfer.
Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC)
Tel.: +34 – 93 594 77 00
Fax: +34 – 93 580 14 96
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.