Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Equip mòbil per mesurar l'emissió de nanopartícules a l’atmosfera en materials de la construcció

Equip mòbil per mesurar l'emissió de nanopartícules a l’atmosfera en materials de la construcció

Les nanopartícules permeten dotar de noves propietats als materials de construcció. Però a mesura que es desgasta el material, aquest allibera a l'aire les nanopartícules, que en altes concentracions poden suposar un risc per a la salut humana i la fauna. Científics del CSIC han desenvolupat i patentat un mètode per controlar l'emissió de nanopartícules d'aquests materials.

 

L'equip permet simular les condicions a què estan sotmesos els materials en l'ambient urbà i diferents tipus de desgast, com el fregament de pneumàtics a una carretera.La incorporació de nanopartícules en els materials de la construcció permet aportar funcionalitats avançades a aquests materials. Alguns exemples són els recobriments i pintures amb nanopartícules hidròfugues, que repel·leixen l'aigua; els formigons de molt alta resistència gràcies a nanopartícules de fum de sílice, grafè o nanotubs de carboni.

També són els materials fotocatalítics com pintures, recobriments de vidre d'edificis o paviments urbans que contenen les nanopartícules d'òxid de titani i que, amb la llum del sol, eliminen els gasos contaminants en l'aire urbà, molt nocius per a la salut.

No obstant això, al llarg del temps i a causa del desgast i erosió, aquests materials poden alliberar a l'aire algunes d'aquestes nanopartícules. La inhalació de nanopartícules al llarg de bastant o molt de temps, pot ser perjudicial per a la salut humana i fauna, per això la seva emissió i concentració en l'aire estan reglamentades. Actualment, però, no hi ha cap tècnica que permeti determinar l'emissió de partícules procedents d'aquest tipus de materials quan aquests són sotmetsos a fregament i desgast.

Científics de l'Institut Eduardo Torroja del CSIC han desenvolupat un procediment i un dispositiu per avaluar l'emissió de micro- i nanopartícules amb diàmetres d’entre 10 nanòmetres i 1 micròmetre, de materials de construcció.

Permet determinar el coeficient de fricció i la taxa de desgast al laboratori, a la fàbrica o al lloc on està aplicat el material

L'equip permet simular les condicions a què estan sotmesos els materials en l'ambient urbà i diferents tipus de desgast (fregament de pneumàtics, abrasió d'estri de neteja, impacte de trepitjades, dolls i raigs d'aigua, entre d'altres). A més, el dispositiu permet determinar el coeficient de fricció i la taxa de desgast a nivell laboratori o directament a la fàbrica o al lloc on està aplicat el material.

Primeres proves als carrers de Madrid

Els científics estan acabant la construcció del dispositiu mòbil, i a punt d'iniciar les primeres proves en els carrers de Madrid. La mida del dispositiu és similar a altres equips mòbils sobre rodes, com els de control de carreteres o de qualitat atmosfèrica de l'aire.

De moment, explica Roman Nevshupa, científic del CSIC a l'Institut "Eduardo Torroja" i responsable del desenvolupament del dispositiu mòbil, "el dispositiu està pensat per a materials plans que estan en posició horitzontal, com asfalt en carreteres o rajoles, que són a més els que pateixen un major desgast. No obstant això, el disseny és fàcilment adaptable per aplicar-lo sobre materials en vertical (com parets, panells, etc.)".

L'equip ha desenvolupat el dispositiu en el marc del projecte europeu LIFE + PHOTOSCALING, coordinat per Marta Castellote, investigadora científica del CSIC, i dedicat a investigar l'escalabilitat de les tecnologies fotocatalítiques per reduir la contaminació d'aire urbà.

A Madrid, per exemple, on treballa l'equip de l'Institut 'Eduardo Torroja', ja s'estan realitzant proves de materials fotocatalítics en diversos carrers. Tal com conclou Roman Nevshupa, "ara tenim una eina per poder avaluar els nivells d'emissió de nanopartícules en aquests materials en tot cicle de vida des de la seva aplicació fins al reciclatge i reutilització, i la conformitat amb la normativa en la matèria de la salut" .

Contacte:

Marisa Carrascoso Arranz
Área de Ciencias de Materiales
Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento (CSIC)
Tel.: + 34 – 91 568 15 33
Email: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.