Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Projectes Millorar amb nanomaterials l'eficàcia dels tractaments contra el càncer

Millorar amb nanomaterials l'eficàcia dels tractaments contra el càncer

Un projecte de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona utilitza els nanomaterials per millorar el tractament del càncer. L’equip, dirigit per Gerard Tobias, ha aconseguit finançament del Consell Europeu de Recerca (ERC) per explorar el potencial comercial i social dels resultats de la investigació.

Gerard Tobias, Esperanza Medina i Marina Llenas, membres del projecte TARLIT | ICMAB-CSIC.

Quan alguns isòtops s'irradien amb neutrons té lloc una reacció nuclear que produeix partícules que poden matar cèl·lules cancerígenes amb una precisió terapèutica molt elevada, limitant els efectes destructius a una sola cèl·lula. Per tal que aquesta teràpia tingui èxit cal fer arribar al tumor un nombre suficient d'àtoms actius als neutrons perquè es produeixi una reacció de captura eficient.

Tot i que se sap que el liti experimenta reaccions nuclears d'interès per a l’erradicació localitzada de tumors, la investigació amb aquest element s'ha vist molt limitada per la seva química.

Gerard Tobias, investigador del Grup de Química de l'Estat Sòlid de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB), ha rebut l'ERC PoC per al projecte “Targeted nanohorns for lithium neutron capture therapy” (TARLIT), que estudia precisament això. Ell i el seu equip exploraran l'ús del liti com a opció terapèutica per a la teràpia de captura de neutrons (NCT), que aprofita el potencial d'alguns isòtops específics per al tractament del càncer.

"Amb TARLIT pretenem superar aquesta limitació fent servir nanopartícules que puguin contenir i transportar els àtoms de liti, i així poder aprofitar tot el seu potencial al lloc adequat. Les reaccions nuclears del liti resultants de la irradiació de neutrons produeixen partícules altament energètiques que poden millorar significativament l'eficàcia de la NCT a l'eradicació de cèl·lules canceroses i tumors”, explica Tobias.


Gerard Tobias va obtenir el 2016 el Projecte Consolidator de l'ERC (ERC CoG) "Nanoengineering of radioactive seeds for cancer therapy and diagnosis" (NEST). Aquest projecte ha permès al grup desenvolupar una varietat de nanopartícules que permeten un diagnòstic i tractament primerencs del càncer. Aquestes nanopartícules són molt versàtils i han permès, per exemple, subministrar liti de forma novedosa a les cèl·lules canceroses, fet que constitueix la base d'aquest nou ERC PoC TARLIT.

Amb aquest finançament, l’investigador explorarà el potencial comercial i social dels resultats. Els projectes del Consell Europeu de Recerca (ERC) formen part del programa de recerca i innovació de la UE, Horitzó Europa.