Dic02082023

Darrera actualitzacióDiv, 03 febrer 2023 11am

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Microcàpsules anticorrosió per a materials de construcció

Microcàpsules anticorrosió per a materials de construcció

El CSIC ha desenvolupat una tecnologia de protecció contra la corrosió basada en l'ús de microcàpsules de resina amb inhibidors de la corrosió. El sistema allibera de forma progressiva els inhibidors, el que redueix les despeses i l'impacte ambiental. La metodologia pot ser aplicada a materials de construcció com pintures, recobriments i, especialment, estructures de formigó armat.

Dalt, una solució emb microcàpsules. A sota, imatge de la morfologia de les microcàpsules, on es veu la porositat (imatges: CSIC).L'ús d'inhibidors de la corrosió és un dels millors mètodes per prevenir la corrosió del formigó armat. No obstant això, per garantir la seva eficàcia es necessita aplicar grans quantitats d'aquests compostos anticorrosió, el que repercuteix en un alt cost econòmic i, també, un impacte ambiental, ja que els compostos són contaminants.

Un equip científic del CSIC ha desenvolupat una tecnologia per microencapsular agents anticorrosió en resines naturals. Les microcàpsules es poden afegir a emulsions o a la barreja del formigó. Ara busquen socis industrials de la construcció, revestiments i additius per seguir el desenvolupament i poder portar-lo al mercat, a través d'una llicència de patent.

Les microcàpsules estan formades per una capa de resina que conté un nucli de compostos anticorrosió (una selecció de combinacions d'hidròxids i nitrits de diferents metalls). Les microcàpsules alliberen els compostos quan s'han detectat els primers símptomes de corrosió, no abans. Aquest sistema d'alliberament intel•ligent es desencadena quan es detecten factors com canvis del pH en la zona circumdant o quan es detecten agents agressius, com carbonats. La porositat de les microcàpsules permet l'alliberament controlat del seu contingut, estenent la protecció al llarg de molt temps.

Les microcàpsules alliberen els compostos quan s'han detectat els primers símptomes de corrosió, no abans.

La capa de resina és molt resistent al dany que puguin patir les microcàpsules durant el seu trasllat i manipulació, abans del seu ús. Són molt estables i no es dissolen en aigua, la qual cosa evita la lixiviació del seu contingut quan s'introdueixen en la barreja de preparació del formigó, o quan es fa la mescla, o en el procés d’assecat i enduriment.

La microencapsulació redueix l'impacte ambiental dels compostos anticorrosió, així com el seu cost econòmic, en comparació amb altres mètodes. El procés de producció de la microcàpsula és senzill, ràpid i eficient (85% del compost anticorrosió queda encapsulat). Les resines utilitzades són econòmiques, renovables i ambientalment respectuoses.

Contacte:

Laura Redondo Gallego
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia
de Conocimiento -CSIC
Tel.: +34 915681825
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.