Div04192024

Darrera actualitzacióDim, 16 Abr 2024 10am

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Ofertes tecnològiques Dispositiu d’estimulació de cèl·lules per a ús en pròtesis mèdiques

Dispositiu d’estimulació de cèl·lules per a ús en pròtesis mèdiques

Científics de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona han desenvolupat un dispositiu basat en nanogeneradors per a l’estimulació elèctrica de cèl·lules sense necessitat d’elèctrodes o instruments voluminosos. L’avanç té aplicacions en l’àmbit de la salut per a la regeneració òssia en pròtesi o la rehabilitació de l’atròfia muscular.

Portada d'"Advanced Materials" de 2017 amb la recerca. Imatge: Advanced Materials.

La investigació actual busca tecnologies més efectives i menys invasives en el tractament de lesions òssies i musculars. En aquest cas, és la primera vegada que es fan servir nanogeneradors per a l'estimulació elèctrica de cèl·lules. Això és possible gràcies al potencial piezoelèctric que les nanoestructures imprimeixen sobre la cèl·lula.

“El dispositiu genera estimulació elèctrica cel·lular, això pot tenir efectes diferents en cèl·lules i, entre ells, efectes terapèutics”, argumenta Gonzalo Murillo (IMB-CNM, CSIC), investigador del projecte, i afegeix que l’objectiu és l’aplicació biomèdica en casos com la “regeneració òssia després de l’implant d’una pròtesi, la tonificació muscular o l’estimulació elèctrica perifèrica”.

L’instrument permetria una recuperació més ràpida sense l’ús d'elèctrodes o estímuls externs, ja que genera autònomament l’energia per a l’activació elèctrica cel·lular, i estimular la inducció de proliferació i diferenciació cel·lular.

Imagen de Advanced Materials, junio 2017:

La recerca s'aplicaria per a la regeneració òssia desprès de l'implant d'una pròtesi o la tonificació muscular

Les cèl·lules Saos-2 són conreades com nanogeneradores piezoelèctrics (NG) basats en nanopartícules de ZnO per autoestimulació elèctrica (investigació de Gonzalo Murillo, Carme Nogués i col·laboradors). Les imatges per microscòpia electrònica de rastreig (SEM) mostren que les cèl·lules estan fermament adherides a la Nanosheets. Les cèl·lules mostren una excel·lent viabilitat, proliferació i diferenciació. Els NG es poden usar per autoestimular elèctricament diferents tipus de cèl·lules, com les neurones o les cèl·lules musculars, sense aplicar una estimulació química o física externa, el que porta a futurs medicaments bioelectrònics basats en impulsos elèctrics locals dirigits a les cèl·lules.

Contacte

PhD. Isabel Gavilanes-Pérez
Deputy Vice-Presidency for Knowledge Transfer
Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: +34 93 594 77 00 /Ext 2424
E-mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.