Dic05222024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Adhesiu amb propietats reversibles per als envasos que facilita el reciclatge

Adhesiu amb propietats reversibles per als envasos que facilita el reciclatge

Un equip de l'Instituto de Ciencia y Tecnologia de Polímeros del CSIC ha desenvolupat un nou adhesiu per a envasament que permet revertir les propietats d'adhesió i de separació a voluntat. Permet combinar els avantatges dels envasos multicapa amb la millora del reciclatge.

Hi ha molts tipus d'envasos multicapa per a aliments frescos, cuinats, productes farmacèutics o cosmètics.

Es calcula que només el 14% de tots els plàstics a nivell mundial és reciclat. A Europa, la xifra s'incrementa: la taxa mitjana de reciclatge d'envasos plàstics el 2020 va arribar al 46%, segons les xifres d'un informe d'aquest any de Cicloplast, entitat que representa el sector dels plàstics a Espanya.

Tot i així, segueix sent més de la meitat els plàstics que no es reciclen. Una de les raons que ho explicarien, no pas l'única, és la dificultat de separar els diferents tipus de plàstic dels envasos.

Investigadors de l'Instituto de Ciencia y Tecnologia de Polímeros del CSIC han desenvolupat un nou adhesiu que pot ajudar a incrementar el reciclatge. Es basa fonamentalment en sistemes poliuretans i incorpora components que permeten que les propietats d'adhesió i separació siguin reversibles a voluntat. La pèrdua d'adhesió s'obté en elevar la temperatura i es pot activar fent servir una font de llum infraroja.

Aplicats en envasos multicapes, aquests nous adhesius facilitaran la recuperació dels diferents components i la seva reutilització. Aquest és, de fet, un problema que apareix sovint en el reciclatge d'envasos que combinen diversos materials. Els envasos multicapes combinen làmines de diferents polímers per preservar els productes (safates rígides per donar estabilitat, materials absorbents per atrapar la humitat, cobertes flexibles per garantir el segellat al buit, entre d'altres). Però la separació mecànica posterior dels diferents components per al reciclatge és laboriosa i no sempre possible.

L'adhesiu desenvolupat pel CSIC manté les característiques d'adhesió de les diferents capes durant el seu ús i ofereix la possibilitat de revertir aquesta adhesió mitjançant l'aplicació de calor entre 90 i 160 graus C, cosa que permet separar i recuperar els diferents polímers.

La separació de les pel·lícules polimèriques es pot iniciar a distància, irradiant el material amb llum infraroja. El temps necessari perquè es perdin les propietats d'adhesió van dels 30 minuts, quan es fa amb escalfament convencional, als menys de 2 minuts quan s'hi aplica radiació externa. L´adhesiu presenta reversibilitat durant més de 20 cicles d´escalfament.

L'equip científic cerca empreses del sector d'adhesius o d'envasos multicapes interessades en la llicència de la patent per al desenvolupament i la comercialització.

Contacte:

Álvaro González Gómez
Instituto de Ciencia y Tecnología de
Polímero - CSIC
Tel.: 915622900
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.