Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Extreure compostos fenòlics de la pinyolada d'olives amb dissolvents ecològics

Extreure compostos fenòlics de la pinyolada d'olives amb dissolvents ecològics

Equips del CSIC i de la Universitat de Sevilla han desenvolupat una metodologia per extreure compostos fenòlics de la pinyolada (‘alperujo’) mitjançant l'ús de dissolvents naturals i ecològics (NADES) de base acídica. S'aconsegueixen extractes no tòxics 'in vitro' que es poden utilitzar a la indústria agroalimentària i al sector dels nutricèutics, i que tenen propietats antiinflamatòries, neuroprotectores i antimicrobianes.

Una bassa amb pinyolada en un camp.

La pinyolada o sansa (‘alperujo’ en castellà), subproducte de l'extracció de l'oli d'oliva en dues fases, és un problema ambiental preocupant. No sols perquè és difícil de biodegradar sinó perquè se’n generen milions de tones mundials per campanya. En general, es calcula que d'una tona d'olives, el 20% serà oli i el 80% restant serà pinyolada, un subproducte format per la pell, la polpa, l'os de l'oliva i part del seu oli.

Segons el Consell Oleícola Internacional (IOC), a la campanya de 2021-2022 es van produir més de 3 milions de tones d'oli mundials. Aquesta producció es concentra als països de la conca del Mediterrani, especialment a Espanya que és principal productor, i fonamentalment a Andalusia, que produeix més del 25% de l'oli d'oliva mundial i on es generen per campanya al voltant de 4 milions de tones de pinyolada, segons un informe de la Junta d'Andalusia.

Així doncs, es tracta de reciclar un subproducte molt abundant, per evitar-ne el seu emmagatzematge indefinit en dipòsits no sempre ben controlats. En l'actualitat, la a la pinyolada se li donen nombroses aplicacions, com biocombustible per a l'obtenció d'energia, com a fertilitzant, incorporant-lo directament a terra o després del seu compostatge. També es fa servir en alimentació animal, o per a l'obtenció de compostos bioactius.

I és que a la pinyolada hi han quedat retinguts el 98% dels compostos fenòlics de l'oliva, que tenen nombrosos efectes beneficiosos per a la salut, derivats de la seva capacitat antioxidant i antiinflamatòria. Els compostos fenòlics de l'oliva prevenen malalties cardiovasculars, diabetis, alzheimer o càncer entre d'altres, per la qual cosa extreure els fenols de la pinyolada és una opció interessant.

Equips de l'Instituto de la Grasa del CSIC i de la Universidad de Sevilla han desenvolupat una metodologia per extreure compostos fenòlics de la pinyolada fresca, mitjançant l'ús de dissolvents eutèctics profunds naturals (coneguts per les sigles NADES, de l’anglès ‘Natural Deep Eutectic Solvents) de base acídica. Els NADES es van començar a fer servir fa pocs anys i són una alternativa verda (green solvents) als dissolvents orgànics convencionals.

Els NADES usats en aquest procediment estan constituïts per barreges de substàncies naturals i de grau alimentari (com sucres o àcids), utilitzats per primer cop en pinyolada fresca, i suposen una alternativa eficaç, segura i respectuosa amb el medi ambient als dissolvents orgànics que es fan servir normalment per l'extracció de substànices bioactives.

El procediment, senzill i econòmic, permet extreure de la pinyolada molècules amb propietats beneficioses per a la salut que es poden utilitzar com a nutricèutics, additius alimentaris o fitosanitaris ecològics.

“Els NADES tenen un punt de fusió baix i són molt poc volàtils, per això contaminen menys l'atmosfera. Els dissolvents convencionals habituals són volàtils i en evaporar-se contaminen l'aire”, aclareix la investigadora del CSIC Aránzazu García. “Els que fem servir nosaltres són una nova generació de dissolvents verds, segurs, de baixa toxicitat, reciclables i barats. Estem treballant amb química verda, diferent dels dissolvents convencionals que són tòxics, contaminants i no sostenibles”

“Amb aquest mètode”, explica Aránzazu García, “aconseguim extractes no tòxics in vitro que es poden utilitzar a la indústria agroalimentària i al sector dels nutricèutics”.  Assajos amb cultius cel·lulars han demostrat que aquests extractes fenòlics obtinguts amb NADES presenten activitat antiinflamatòria in vitro i antimicrobiana, explica la investigadora.

El procediment, senzill i econòmic, permet extreure de la pinyolada molècules amb propietats beneficioses per a la salut que es poden utilitzar com a nutricèutics, additius alimentaris o fitosanitaris ecològics. Un cop extrets els compostos, la pinyolada el subproducte restant (pinyolada extractada amb NADES) és tractada amb processos de vermicompostatge per poder destinar-la a usos agrícoles com a fertilitzant o esmena orgànica, aconseguint d'aquesta manera un procés proper al residu zero en la producció d'oli d'oliva verge.

Ara, els equips busquen empreses del sector nutricèutic, alimentari o del sector fitosanitari, interessades en l'explotació de la present tecnologia mitjançant contracte de llicència de la patent.

Contacte:

Chelo Quilchano Gonzalo
Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento - CSIC
Tel.: 954 61 15 50
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.