Dij04182024

Darrera actualitzacióDim, 16 Abr 2024 10am

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Mètode amb alta especificitat per detectar proteïnes alergènicas del tramús

Mètode amb alta especificitat per detectar proteïnes alergènicas del tramús

Científics del CSIC han desenvolupat un procediment per detectar al•lèrgens a partir de llavors de tramús en aliments processats i no processats, i per a controls de contaminació creuada. Té una alta especificitat ja que detecta rastres de diferents isoformes de les principals proteïnes al•lergèniques del tramús

Tramussos. Imatge: Wikimedia. Per les seves propietats nutricionals, el tramús s'utilitza cada vegada més en una gran quantitat de productes d'alimentació, com pà i pastes, postres, gelats, pastissos, etc. El tramús és ric en proteïnes i fibra, té poca quantitat de greix i no conté gluten.

 

Però el tramús també pot causar una reacció al·lèrgica. S'ha inclòs en una llista dels 14 al·lèrgens (Reglament Nº 78/2014) reconeguts a tot Europa, i que són els ingredients i additius més comuns que poden desencadenar al·lèrgies alimentàries. Per tant, qualsevol producte alimentari que contingui tramús ha d'informar clarament al consumidor en l'etiqueta, i per a això es necessiten mètodes de detecció i quantificació.

Científics del CSIC han desenvolupat un procediment per detectar al·lèrgens a partir de llavors de tramús en aliments processats i no processats, incloent la contaminació creuada. La invenció es basa en un anticòs millorat que detecta les principals proteïnes al·lergèniques del tramús, les beta-conglutines.

És altament especific, ja que detecta rastres de diferents isoformes de les principals proteïnes al·lergèniques del tramús

El mètode pot detectar i quantificar el contingut de proteïnes al·lergògenes en les mostres d'aliments, ja sigui fresc o congelat en líquid, sòlid, crema, emulsió o fins i tot en forma granular.

Ara, busquen socis industrials de la indústria alimentària per col·laborar a través d'un acord de llicència de patent.

No és el primer mètode del seu tipus. Però la seva novetat és l’alta especificitat que té, ja que detecta rastres de diferents isoformes de les principals proteïnes al·lergèniques del tramús, les B-conglutines. Alguns mètodes anteriors no tenien especificitat, ja que podien donar "falsos positius" en detectar la presència d'altres proteïnes de les llavors de tramús que no desencadenen al·lergies.

Contacte:

Antonio Jiménez Escrig
Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento -CSIC
Tel: (+34) 91 568 19 30
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.