Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Projectes Recobriment auto-lubrificant sòlid per a ús aeroespacial

Recobriment auto-lubrificant sòlid per a ús aeroespacial

Investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Sevilla del CSIC han desenvolupat un nou material amb molt baixa fricció, ideal per lubricar components que treballen en buit o a l'espai.

 

El recobriment ha estat portada de la revista ACS d'abril.En la majoria d'aplicacions es requereix mantenir unes condicions estables de baix fregament i desgast per garantir la precisió de moviment d'aquests mecanismes dins d'un ampli rang de condicions ambientals. En particular, els mecanismes espacials, idealment prevists per al seu funcionament en buit, s’han de sotmetre a les condicions ambientals durant les etapes d'assemblat, assajos previs i emmagatzematge en terra. El lubrificant sòlid més utilitzat per a aquestes aplicacions (sulfur de molibdè, MoS2) és particularment sensible a l'oxidació i la humitat ambiental.

En aquest treball es desenvolupa un recobriment sòlid auto-lubrificant compost de wolframi (també conegut com a tungstè, metall comunament utilitzat com a filament dels llums incandescents) i seleni (WSex). La seva estructura i composició química dissenyada a la nanoescala mitjançant la tècnica de pulverització catòdica permet desenvolupar un nou material que supera les limitacions dels lubrificants convencionals basats en sulfur de molibdè.

“La novetat d'aquest material radica precisament en el disseny a mida de la seva estructura”, segons indica Juan Carlos Sánchez López del l'Institut de Ciència de Materials de Sevilla, del CSIC, que ha estat al capdavant d’aquest projecte de recerca. “Mitjançant la síntesi s'ha aconseguit una progressiva gradació en propietats: dur i metàl•lic a la seva base (proporcionant-li bona adherència al substrat i suport mecànic) i tou i de fàcil lliscament en la seva superfície (aportant-li caràcter lubrificant)”.

El treball ha vist recentment la llum i ha estat seleccionat com a portada de la prestigiosa revista ACS Applied Materials & Interfícies en el seu volum del passat mes d'abril. Els prometedors resultats avalen l'interès a aprofundir en el seu estudi mitjançant un projecte o col•laboració R+D en els quals els investigadors del ICMS aportarien la seva experiència.

Contacte:

Juan Carlos Sánchez López
Instituto de Ciencia de Materiales de Sevilla (CSIC-US)
41092 Sevilla (Spain)
Tel. +34-954489579
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.