Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Projectes Projecte europeu per restaurar i preservar hàbitats d’alta muntanya

Projecte europeu per restaurar i preservar hàbitats d’alta muntanya

El Parc Natural de l’Alt Pirineu forma part de la Xarxa Natura 2000, creada per protegir hábitats d’interès comunitari. El projecte LimnoPirineus, del programa LIFE+ de la Unió Europea i coordinat des del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del CSIC, hi fa tasques de restauració i preservació.

Torberes dels Plans de Sotllo a la Vall FerreraLes molleres i torberes del Plans de Sotllo, ubicades a la Vall Ferrera, són un mosaic de comunitats entre les quals destaquen els bonys torbosos d'esfagnes propis de les zones atlàntiques i del nord d'Europa. Aquest ecosistema aquàtic d’alta muntanya, un hàbitat excepcional als Pirineus, és una zona protegida que forma part del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Per aquestes torberes passen cada any més de 5.300 visitants que van a fer el cim a la Pica d’Estats (3.143m). Molts d’aquests transeunts es concentren a l’agost, hi arriben a passar uns 2.300.

El trepig constant estava malmetent la vegetació, compactava i erosionava el sòl i provocava el seu deteriorament. Això afectava la vegetació i les espècies que hi viuen, especialmente les més amenaçades, molt vulnerables als canvis del seu hábitat.

Per evitar-ho, s’ha construit una passera de 170 metres, que circumda i protegeix les molleres. La construcció s’ha fet en el marc del projecte LIFE LimnoPirineus, co-finançat per la Unió Europea, i que desde el 2014 i fins el 2019 està desenvolupant tasques per conservar a llarg termini hàbitats i espècies amenaçades de l’alta muntanya dels Pirineus.

També, dins el mateix projecte, s’ha remarcat tot el sender amb les marques de GR (blanc i vermell), evitant així la creació de dreceres i camins alternatius que empitjoren l’estat de degradació.  En propers mesos també està prevista la instal·lació de cartells interpretatius al costat del refugi Vall Ferrera i a l’inici de la passera, per incentivar als visitants a fer-ne ús. En altres punts dels Plans de Sotllo s’han fet igualment passeres per protegir molleres més petites.

Detall de la nova passera.“L’objectiu principal del projecte és el de realitzar actuacions de millora de l’estat de conservació d’estanys, rius i molleres, i d’un conjunt d’espècies amenaçades que viuen directa o indirectament d’aquests hàbitats”, informa Marc Ventura, coordinador del projecte LimnoPirineus i investigador del CEAB-CSIC. “Sovint ens trobem que hi ha un cert desconeixement de la seva riquesa natural i de la seva fragilitat davant de les alteracions provocades per l’home”, continua l’investigador. “És per aquest motiu que, fer una bona difusió és un altre dels objectius importants del projecte”.

Les accions de conservació de LimnoPirineus es duen a terme al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al Parc Natural de l’Alt Pirineu i a l’Estanho de Vilac, a la Vall d’Aran. Els diferents col·laboradors del projecte són el Conselh Generau d’Aran, la Generalitat de Catalunya, la Universitat de Barcelona i les empreses Forestal Catalana S.A. i Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic S.L.

Totes les parts treballen conjuntament amb els investigadors del CEAB-CSIC per a cartografiar detalladament els ecosistemes, avaluar el seu estat de conservació i les amenaces que pateixen i realitzar les actuacions de restauració i conservació que es requereixin en cada cas. Ho fan a través de millores en hàbitats com estanys, molleres i fonts carbonatade, però també amb  reforçaments poblacionals d’espècies com el cavilat, el tritó pirinenc i altres amfibis.

Altres intervencions anteriors de LimnoPirineus han estat la alliberació de al riu Aiguamòg de exemplars de cavilat, una espècie amenaçada, per tal de reforçar la població; i tasques de restauració del estany Closell, estany d’alta muntanya a Lladorre (Lleida).

Bloc del projecte: http://www.lifelimnopirineus.eu/es