Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Biologia i biomedicina Projectes Parlem amb la investigadora Anna Planas sobre la seva recerca de la Covid-19

Parlem amb la investigadora Anna Planas sobre la seva recerca de la Covid-19

El CSIC llança un estudi genètic per identificar el risc individual de desenvolupar formes greus de Covid-19. Parlem amb Anna Planas, investigadora del CSIC a l’Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB-CSIC) sobre el projecte.

  • En què consisteix la investigació?

Anna Planas és investigadora de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona del CSIC.El projecte comença quan observem un comportament estrany en la malaltia, amb casos de persones sanes, fora dels grups de risc (persones majors de 60 anys, persones amb malalties cròniques, etc.), que responien de forma diferent a la infecció per coronavirus (SARS-CoV-2). Mentre en algunes persones joves l’evolució era positiva i amb prou feines patien afectació clínica, hi havia altres casos de pacients que acabaven a l’UCI. Aquests últims pacients desenvolupen una resposta immunològica exacerbada enfront de la infecció que és la causa del dany orgànic. La nostra hipòtesi per explicar aquesta resposta immune inadequada és que hi ha una variació genètica en la població que abans no s'havia manifestat, ja que no havia estat exposada al virus.

En aquesta primera fase estem recollint mostres de pacients de menys de 60 anys sense patologies prèvies. Compararem 100 pacients sans que no van mostrar afectació clínica amb altres 100 pacients que, sense patologies prèvies, van patir una major afectació. A més, sumarem les nostres dades a iniciatives nacionals i internacionals que van a permetre reunir un nombre molt elevat de pacients que augmentarà les possibilitats d'obtenir resultats més precisos.

  • Per què és important desxifrar aquestes causes genètiques en la investigació de Covid-19?

Si es trobessin alteracions genètiques en les persones que desenvolupen formes greus de Covid-19, el resultat seria molt útil com a valor pronòstic. La situació que il·lustra millor el possible valor de l'estudi seria el cas hipotètic que existissin mutacions en un únic gen, ja que es podria identificar entre les persones sanes, les que tindrien predisposició a generar una resposta immunològica “inadequada” davant de la invección per SARS-CoV-2. A llarg termini, identificar alteracions genètiques podria permetre reconèixer les vies moleculars implicades en l’afectació o esbrinar les possibles dianes per al tractament.

  • Com esteu organitzant la feina?

És un projecte conjunt amb molts centres implicats. Com investigadors de l’IIBB i de l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) a l'Hospital Clínic, estem treballant amb altres investigadors d'aquestes institucions per poder obtenir i processar les mostres de sang dels pacients, i estem preparant l’estudi genètic amb el Dr. Israel Fernández Cadenas, de l'Hospital Sant Pau de Barcelona, i amb Jordi Pérez Tur, de l'Institut de Biomedicina de València. També hi ha molts altres centres del CSIC que participen en el projecte, com el Centro Nacional de Biotecnología (CNB-CSIC) de Madrid, l’Instituto de Parasitología y Biomedicina (IPB-CSIC) de Granada, l’Instituto de Física de Cantabria (IFCA), o el Centro de Supercomputación de Galicia (CESGA).

Notícia sobre el projecte: El CSIC llança un estudi genètic per identificar el risc individual de desenvolupar formes greus de Covid-19.