Dic05222024

Darrera actualitzacióDim, 30 Abr 2024 4pm

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Conservació de fruits amb un gel de pectines de baix índex glucèmic

Conservació de fruits amb un gel de pectines de baix índex glucèmic

El CSIC ha desenvolupat un gel comestible de baix índex glucèmic constituït per pectines de baix metoxi i calci, per al recobriment de fruits, que permet perllongar significativament la vida útil d'aquests durant el seu emmagatzematge, alentint el creixement microbià.

Fresas dispuestas en bandejas.Les pectines són fibres dietètiques solubles que poden obtenir-se a partir d'una àmplia varietat de materials vegetals o de subproductes de la indústria alimentària, com els del girasol, amb els quals ha treballat un equip de l'Institut d'Investigació en Ciències de l'Alimentació (CIAL, CSIC-UAM), desenvolupador del producte. El recobriment pot utilitzar-se en una extensa gamma de fruits (nabius, cireres, maduixes, etc.) i presenta possibles aplicacions en altres aliments.

Recobriment d'aliments amb pel·lícula comestible

Aquest recobriment comestible en forma de gel, que conté pectina, calci i edulcorant, a més de tenir un baix índex glucèmic, permet augmentar la vida útil dels fruits vermells fins a 12 dies d'emmagatzematge a 4 ºC, mantenint fermesa, sabor i textura. Això ocasiona un avantatge principalment en les exportacions, on la pèrdua per deteriorament d'aquestes fruites és molt elevada.

El procés d'obtenció, purificació i producció del recobriment es controla de manera que permet establir les característiques de la pel·lícula. Aquesta protecció es realitza a través d'un control de la transferència d'oxigen, d'una reducció de la producció d'etilè, i de la millora de les propietats mecàniques del fruit.

Es busca empresa de l'àmbit dels aliments interessada en la llicència de la patent per al desenvolupament del producte, o qualsevol font d'inversió orientada a la constitució d'una Empresa de Base Tecnològica que tingui com a base de la seva activitat al desenvolupament del gel.

Aplicació de la pectina sobre el producte

Aquest recobriment és una pel·lícula de pectina de baix grau de metoxi i calci en baix contingut, que alenteix l'activitat metabòlica dels fruits, mantenint la pèrdua de pes i els nivells de microorganismes dins dels límits establerts durant tot l'emmagatzematge.

La pel·lícula de pectina s'aplica mitjançant la immersió dels fruits en el gel dins d'un recipient i, posteriorment, es deixen escórrer. Aquesta és l'aplicació directa sobre el producte després de la collita que ha estat provat per les investigadores Mar Villamiel i Nerea Muñoz en una sèrie d'assajos preliminars amb excel·lents resultats. També s'estudien altres opcions en precollita mitjançant la polvorització del gel sobre els fruits, mecanisme que ja s'utilitza en el cas de molts altres protectors alimentaris.

 

Contacto: 

Dr. Pancho Sueiro Blanco 

Área de Propiedad Industrial y Apoyo al Emprendimiento. Unidad de Protección de Resultados. Unidad de Promoción de EBT. 

Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento.

Consejo superior de investigaciones científicas (CSIC)

Tel.: +34 915681572

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.