Dil06052023

Darrera actualitzacióDij, 01 Jun 2023 12pm

Back Estàs aquí:Inicio Agroalimentació Ofertes tecnològiques Regulador de reg per degoteig

Regulador de reg per degoteig

El CSIC ha desenvolupat un regulador de flux d'aigua de reg per degoteig format per un recipient travessat per un tub destinat a allotjar el cabal d'aigua i un bloquejador de material hidròfil. Permet controlar la quantitat d'aigua que es subministra a una zona de reg de manera automàtica.

Imagen del reguladorDe vegades, les bones solucions són senzilles. Un equip de l’Institut de Ciències Agraries del CSIC, a Madrid, ha desenvolupat un regulador de reg per degoteig, senzill i eficaç, que possibilita l'estalvi d'aigua. Quan el dispositiu detecta que en el dipòsit hi ha prou aigua, interromp el degoteig. I al contrari, quan hi ha manca d'aigua, el reprèn. És aplicable tant en l'entorn domèstic, especialment en períodes d'absència prolongada, com en vivers, jardins públics i similars. Es busquen empreses interessades en la llicència d'aquest model d'utilitat.

El mecanisme consisteix en un petit recipient o contenidor amb orificis, que té al seu interior un tub flexible pel qual circula l'aigua, un topall rígid i un bloquejador fet de material hidròfil. Aquest dispositiu se situa en un dipòsit que rep l'aigua per al reg (veure imatge). Quan hi ha prou aigua, aquesta penetra pels orificis i mulla el bloquejador, que com que és hidròfil, absorbeix l'aigua, s'infla i augmenta la seva grandària, tot empenyent el tub contra el límit, el que bloqueja el pas del cabal. Quan hi ha manca d’aigua, el material hidròfil allibera l'aigua acumulada, el que redueix la seva mida i, al seu torn, allibera la pressió sobre el topall i el tub, i es reprèn el pas del cabal.

D'aquesta manera, el regulador té una posició oberta, en la qual es permet el pas del cabal, i una tancada, en la qual es bloqueja el pas del cabal. Addicionalment, pot estar en una posició intermèdia, en la qual el material hidròfil no ha assolit un volum màxim i permet parcialment el pas del cabal.

Hi ha altres reguladors de reg per degoteig que també fan servir material hidròfil per controlar la quantitat d'aigua. No obstant això, situen aquest material en les proximitats de la sortida d'un tub o bloquejant una zona de pas de l'aigua, el que fa que el material estigui sotmès a un flux constant d'aigua i s'acabi deteriorant. A més, es requereix una precisió molt alta en el muntatge per tal que funcioni. L'avantatge d'aquest sistema és que el material hidròfil no està en contacte amb el cabal d'aigua.

Gràcies a la configuració del regulador d'aigua, el reg es fa de manera automàtica. El dispositiu possibilita el reg autònom de plantes en tests, safates, jardineres, planters, etc., durant un temps la durada el qual dependrà de la mida del dipòsit o del sistema de subministrament d'aigua, la demanda de les plantes en cultiu o l'ambient.

Contacte:

Juan P. Duque
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento
Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: 664 37 51 39
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.