Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Química Ofertes tecnològiques Un procediment sostenible per obtenir alcohol furfurílic a partir de productes de biorefineria

Un procediment sostenible per obtenir alcohol furfurílic a partir de productes de biorefineria

El CSIC ha desenvolupat un procediment d’obtenció d’alcohol furfurílic basat en la hidrogenació en fase gas en continu de furfural amb àcid fòrmic com a font d’hidrogen. Utilitza catalitzadors basats en nanopartícules metàl·liques que eviten metalls nocius per a la salut i el medi ambient. Es busquen empreses del sector químic o farmacèutic interessades a seguir amb el desenvolupament del procediment.


Aquest procediment utilitza com a matèria primera furfural, que s'obté a partir de biomassa, i àcid fòrmic, un subproducte de les biorefineries, renovable, de baix cost, i més segur que l'hidrogen derivat de fonts fòssils que es fa servir en el procediment convencional.L'alcohol furfurílic és un producte habitual a la indústria. S'utilitza per a la fabricació de resines per a foneria, per obtenir resines de baix preu resistents a la corrosió, per obtenir moles abrasives i adhesius. També es pot fer servir per produir alcohol tetrahidrofurfurílic (THFA), un solvent habitual en indústria farmacèutica.

L'obtenció convencional de l'alcohol furfurílic es fa per hidrogenació del furfural, un compost orgànic derivat de diversos subproductes agrícoles. El procés es pot fer tant en fase líquida com en fase vapor.

Actualment, el procés més habitual per produir alcohol furfurílic es fa en fase líquida, sotmetent el furfural a processos d'alta temperatura i pressió i utilitzant catalitzadors de coure i crom (com la cromita de coure). L’inconvenient d’aquest mètode és que el crom és un component d’alt risc mediambiental i nociu per a la salut humana, per la qual cosa el residu d’aquest procés suposa un risc ambiental.

Per evitar-ho, s'han proposat mètodes alternatius que usen metalls nobles, però la poca disponibilitat i l'elevat cost d'aquests metalls fan que el seu ús no sigui d'interès industrial. Dins dels metalls nobles, s'han proposat els catalitzadors basats en pal·ladi i platí, però no aconsegueixen assolir altes selectivitats a alcohol furfurílic, per la qual cosa necessiten l'addició d'altres elements, fet que suposa un desavantatge en l'aplicació industrial.

També s'han provat metalls no nobles que, encara que tenen un cost econòmic menor, necessiten unes condicions operatives molt específiques que no els fan interessants per a la indústria.

Un equip del CSIC ha desenvolupat un procediment que utilitza catalitzadors basats en nanopartícules de coure i níquel suportats en materials de carboni nanoestructurats, que permeten obtenir rendiments elevats i treballar en unes condicions operatives de temperatura i pressió que resulten útils a nivell industrial.

Aquest procediment evita l'ús de catalitzadors de metalls d'alt risc mediambiental i nocius per a la salut humana o d'escassa disponibilitat natural, permet treballar amb petites quantitats de metall, i utilitza com a matèria primera subproductes fàcils d'obtenir i de fonts més sostenibles: el furfural i l'àcid fòrmic. El furfural és un compost que s'obté a partir de la biomassa, i per tant és considerat un material procedent d'una font renovable ja que la biomassa ligno-cel·lulòsica és molt abundant. Per part seva, l'àcid fòrmic és un subproducte de biorefineries. És renovable i de baix cost, i més segur que l'hidrogen derivat de fonts fòssils i que es fa servir en el procediment convencional. L'ús d'àcid fòrmic com a font d'hidrogen és especialment interessant ja que l'hidrogen que s'empra actualment té l'origen en fonts fòssils.

El procediment desenvolupat permet treballar en continu i elimina els problemes derivats de l’ús de dissolvents, ja que s’afavoreix la separació de reactius i productes. Actualment, l'equip investigador cerca socis industrials a seguir amb el desenvolupament del procés mitjançant una llicència de la patent.

Contacto:

Xavier Gregori
Vicepresidència Adjunta de
Transferència del Coneixement - CSIC
Tel.: +34 93 887 60 04
Correo-e: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.