Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Tecnologies físiques Ofertes tecnològiques Una cambra acústica millora les condicions d'experimentació en trastorns auditius

Una cambra acústica millora les condicions d'experimentació en trastorns auditius

S'ha desenvolupat  una cambra acústica que permet avaluar la funció auditiva en models animals i que millora notablement les condicions dels assaigs realitzats fins ara.

Imatges de la cambra acústica esmorteïda oberta i tancada que mostren, amb un fals animal, com s'avalua la funció auditiva del rosegador sense necessitat d'intervenció quirúrgica.

En els últims anys els problemes d'audició han augmentat i que "la edat a la qual apareixen els trastorns auditius associats a l'envelliment és cada vegada menor". Ho explica Isabel Varela-Nieto, investigadora del CSIC a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques, un centre mixt del CSIC la Universitat Autónoma de Madrid. La raó d'aquest augment s'ha de buscar en una major exposició al soroll i en l'ús generalitzat d'auriculars a gran volum entre la població juvenil. En conseqüència, s'està intensificant la recerca per entendre les causes i per desenvolupar tractaments i fàrmacs protectors.

En el laboratori de Neurobiologia de l'Audició de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques treballen per entendre com i per què es generen les diferents patologies auditives, i s'assagen nous tractaments. Treballen en col·laboració amb els grups liderats per Pedro Cobo, investigador del Centre d'Acústica Aplicada i Avaluació no destructiva del CSIC, i Rafael Cediel, professor de la Facultat de Veterinària de la Universitat Complutense de Madrid. Els assajos que realitzen formen part dels seus propis projectes de recerca o bé d'altres, ja que des de fa uns pocs anys han establert el Servei d'Avaluació neurofuncional No Invasiva.

Entre les estratègies que investiguen hi ha el factor de creixement similar a la insulina tipus 1 (IGF-1), una molècula que podria tenir potencial com a neuroprotector. Els investigadors han descobert que, igual que en l'èsser humà, l'alteració del gen IGF1 en ratolíns causa sordesa profunda. També han vist que durant el desenvolupament embrionari l'IGF-1 té un gran impacte en la generació i el manteniment de les neurones del sistema auditiu, per la qual cosa es plantegen la seva utilitat com a tractament farmacològic.

Estandardització dels assaigs

Una part molt important del treball és millorar la metodologia dels assaigs. Tal com explica Isabel Varela-Nieto, "part del nostre objectiu està enfocat a estandarditzar els experiments. Hi ha molta gent treballant en estudis d'exposició al soroll, però no hi ha estàndards, la qual cosa genera que treballs entre diferents centres o fins i tot dins del mateix laboratori no siguin comparables". A cada experiment es poden donar factors ambientals no controlables, com el soroll ambient o l'estat dels animals. Així, la resposta a un mateix estímul és variable, cosa que obliga, si es volen resultats consistents, a augmentar el nombre d'animals amb els quals s'experimenta.

A més, emfatitza Varela-Nieto, en el cas d'aquestes patologies totes les mesures són funcionals així que "el treball amb models animals és imprescindible", no es pot substituir per assajos amb cèl·lules o teixits com en altres casos. Per això, es persegueix augmentar no només la qualitat de l'experimentació sinó també el benestar dels animals.

Millora els assajos i el benestar animal

Amb aquest objectiu, els investigadors han desenvolupat una cambra acústica esmorteïda que permet fer assajos amb un alt nivell de reproductibilitat, més comfort per als animals i sense necessitat de intervenir quirúrgicament, el que implica que es poden usar els mateixos animals per a diferents assajos i, en qualsevol cas, menys que els que s'empren normalment.

La cambra consta d'un habitacle i elements de suport per aïllar-lo de les vibracions, altaveus interiors per generar el senyal sonor i sistema de captura de dades. El sòl de la cambra s'ha dotat d'un sistema de calefacció per aigua circulant, ja que els animals perden temperatura molt ràpidament, i un sistema d'anestèsia inhalatòria, per mantenir l'animal el més relaxat possible. Tenir l'animal sedat té importància perquè per establir una relació causa-efecte entre l'estímul sonor i la resposta a la mateixa es necessita mesurar aquesta resposta una mitjana de mil vegades sense interferències. La cambra permet avaluar la resposta auditiva del rosegador (que es mesura pels potencials elèctrics generats i recollits mitjançant elèctrodes) per a estudis de fisiologia i patologia auditiva i assajos amb fàrmacs amb un elevat nivell de reproductibilitat i més benestar per l'animal.

Aquest no és el primer desenvolupament del grup, que anteriorment ja havia patentat una cambra similar per realitzar l'exposició al soroll. La combinació d'ambdues cambres els permet exposar un animal al soroll de forma controlada i veure posteriorment si hi ha dany auditiu i si un fàrmac protegeix d'aquest dany o permet la recuperació auditiva.

Contacte:

Más información:
Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento
Eva Gabaldón Sahuquillo
Tel. +(34) 91 568 15 50
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.