Dij03282024

Darrera actualitzacióDij, 29 febrer 2024 11am

Back Estàs aquí:Inicio Nous materials Ofertes tecnològiques Ciments ecoeficients amb residus ceràmics

Ciments ecoeficients amb residus ceràmics

Un grup d'investigadors de l'Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja del CSIC ha desenvolupat una metodologia per obtenir nous ciments que incorporin residus de materials ceràmics. El procés és una alternativa de reciclatge molt interessant per a un residu que a Espanya no té cap ús.

La tecnologia permet reutilitzar residus que contenen un mínim d'un 20% de material ceràmic.

Es calcula que a Europa es generen anualment uns 450 milions de tones de residus ceràmics (teules, rajoles, maons i materials procedents de la indústria de sanitaris) provinents majoritàriament de material de demolició d'edificis gestionats en plantes de reciclatge. A Espanya tan sols es recicla el 5% d'aquests residus. Un percentatge molt baix si es compara, per exemple, amb el 90% que es recicla als Països Baixos.

Un equip de científics, liderats per la investigadora del CSIC Mª Isabel Sánchez de Rojas, ha desenvolupat una tecnologia que permet reutilitzar residus que posseeixen almenys un 20% de material ceràmic. El procés inclou diverses etapes i permet obtenir un material ceràmic final homogeni i amb una granulometria adequada i similar a la del ciment. Aquest material pot incorporar-se en el ciment en substitució de les putzolanes d'origen natural que s'afegeixen habitualment i dels altres materials reciclats que s'empren (fum de sílice i cendra volant).

El ciment és bàsicament clínquer (calcària i argila cuita) i guix, que s'afegeix com a regulador d'adormiment (‘fraguado’ en castellà) perquè el ciment no endureixi de forma immediata. A aquesta base se li poden afegir a més altres materials (entre d'altres, fum de sílice o cendres volants, dos residus que es reciclen, o bé putzolanes naturals).

És la primera tecnologia a nivell internacional que permet reutilitzar el residu ceràmic per fer ciment

"A Espanya hi ha molts jaciments de putzolana d'origen natural, com ara materials d'origen volcànic. La seva explotació és fàcil però comporta un deteriorament paisatgístic important. Les investigacions actuals tracten de buscar alternatives que disminueixin aquest impacte, reutilitzant uns materials que al final de la seva vida útil s'acumulen en els abocadors i que no tenien cap aplicació."

La tecnologia, patentada a nivell nacional, és doblement innovadora perquè, tot i en el casos en que els materials ceràmics es reutilitzen, les aplicacions són altres: àrid reciclat en formigons o en camins, bases i subbases per a carreteres o com a material de farciment i/o drenatge. Per tant, aquesta és la primera tecnologia a nivell internacional que permet reutilitzar el residu ceràmic com a addició en el ciment.

Entre els avantatges que presenta el mètode, es pot destacar la reducció en el consum de clínquer (el que redueix l'impacte ambiental en l'obtenció de les matèries primeres i en emissió de gasos a l'atmosfera) i una composició molt similar i comparable a residus industrials emprats actualment com a addició al ciment. El material té una activitat putzolànica igual o superior a la del fum de sílice i de la cendra volant. Els ciments finals, tant comuns com blancs, compleixen amb els requisits físics, químics i mecànics exigits per la normativa de ciments.

 

Contacte:

Marisa Carrascoso Arranz
Vicepresidencia Adjunta
de Transferencia del Conocimiento (CSIC)
Tel.: + 34 – 91 568 15 33
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.