Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Ofertes tecnològiques Un material d´origen vegetal aconsegueix netejar aigües contaminades per metalls i compostos persistents amb alta eficiència

Un material d´origen vegetal aconsegueix netejar aigües contaminades per metalls i compostos persistents amb alta eficiència

El Centro de Física de Materiales (CFM, CSIC-UPV/EHU) ha desenvolupat un material que pot netejar aigües i altres fluids contaminats per metalls pesants i compostos orgànics com els fàrmacs. Els assajos al laboratori mostren que el material atrapa contaminants amb eficiències properes al 100% en el cas dels metalls pesants, i superiors al 50% en el cas d'alguns compostos orgànics.

Aquest material es pot aplicar per a la remediació d‟aigües contaminades, en plantes depuradores i potabilitzadores d‟aigua, o en sistemes domèstics de depuració d‟aigua. Imatge: Pixabay

L'aigua dolça, un recurs clau per a la vida, està en risc. Les activitats humanes, com l'agricultura, la indústria i l'ús domèstic, la contaminen amb una varietat de substàncies molt diverses, com ara els metalls pesants i els contaminants orgànics emergents (cosmètics, fàrmacs o pesticides).

Aquests contaminants no sols suposen un risc greu per al medi ambient i la salut humana, sinó que són difícils i costosos d'eliminar. L'ús desmesurat d'antibiòtics en la medicina i l'agricultura està generant un problema addicional: la resistència als antibiòtics, on els bacteris es tornen immunes als tractaments tradicionals, és una de les amenaces més grans per a la salut global en l'actualitat.

Un equip del Centro de Física de Materiales (CFM), un centre mixt del CSIC i la Universitat del País Basc, ha desenvolupat un material que pot absorbir aquests contaminants de manera senzilla i econòmica.

Consisteix en una malla polimèrica activada, formada per material basat en molècules d'origen vegetal. El material pot absorbir simultàniament compostos orgànics i metalls pesants, pel que és especialment útil en aigües amb barreges complexes de contaminants, ja que adsorbeix de forma simultània ambdós grups de contaminants.

El material ha estat assajat en laboratori. No obstant això, encara calen més proves, entre elles la prova de concepte i l'escalat. Es busquen empreses interessades en la llicència de la patent per al posterior desenvolupament i comercialització.

Neteja més del 99% d'alguns metalls i gairebé el 70% d'alguns fàrmacs

En l'adsorció, els compostos contaminants s'adhereixen als llocs actius superficials del material adsorbent. Silvina Cerveny, investigadora principal del projecte, explica que “els resultats al laboratori mostren que el material pot capturar una mica més del 99% dels metalls dissolts a l'aigua, i més del 50% en el cas dels fàrmacs, arribant fins gairebé el 70% en alguns casos”.

El material pot retenir metalls com zinc, plom, coure, bari níquel i cadmi, i antibiòtics d'ús general com la tetraciclina, la ciprofloxacina, o l'enrofloxaci o fàrmacs per a la hipertensió com el metoprolol

Els assaigs al laboratori mostren que el material pot retenir metalls com zinc, plom, coure, bari níquel i cadmi, i antibiòtics d'ús general com la tetraciclina, la ciprofloxacina, o l'enrofloxaci o fàrmacs per a la hipertensió com el metoprolol.

Després del seu ús, el material es pot regenerar de forma controlada, desprenent els contaminants, cosa que permetria la seva reutilització. A més, el procés de regeneració permet recuperar metalls preciosos de l’aigua, contribuint així a l’economia circular.

El camp d'aplicació principal és la remediació d'aigües contaminades i altres fluids en entorns industrials i urbans, o fins i tot en el cas d'abocaments accidentals. Igualment, podria implementar-se a les plantes depuradores, així com a plantes potabilitzadores d'aigua com a etapa final del procés, per extreure els compostos orgànics residuals, o en sistemes domèstics de depuració d'aigua. El seu ús és senzill i no requereix tècniques especials o equipament costós.

 

Contacte:

Juan P. Duque
Vicepresidència Adjunta
de  Transferència del Coneixement - CSIC
Tel.: 664 37 51 39
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.