Dis07272024

Darrera actualitzacióDic, 03 Jul 2024 1pm

Back Estàs aquí:Inicio Medi Ambient Projectes Internet de les Coses per a l'estudi de l'ecosistema marí

Internet de les Coses per a l'estudi de l'ecosistema marí

Un equip d'investigació de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) ha desenvolupat una nova instrumentació basada en Internet de les Coses (Internet of Things en anglès) per al monitoratge de les aigües del litoral de Barcelona. A través d'una antena connectada a la xarxa comunitària The Things Network, els instruments poden connectar-se a Internet i transmetre dades a llarga distància per tota la costa barcelonina.

Presa de mostres en les aigües de Barcelona. Fotografia: Carlos Rodero García.L'antena permet monitorar en temps real la transparència de l'aigua, un paràmetre clau per entendre un ecosistema aquàtic, ja que moltes espècies depenen de la llum per a la seva supervivència. La mesura física que s'utilitza per quantificar la transparència és el coeficient d'atenuació difusa, que indica la rapidesa amb què s'extingeix la llum en profunditat. Com més gran és el coeficient, més tèrbola és l'aigua.

Els investigadors han desenvolupat la boia KdUINO, capaç de mesurar la transparència de l'aigua amb un cost inferior a 200 euros. Els resultats obtinguts són molt semblants als dels instruments oceanogràfics de referència que, en contrapartida, solen costar uns 10.000 euros. L'antena ha estat finançada gràcies al projecte intramural del CSIC ATiCO.

El projecte possibilita involucrar la societat en l'adquisició d'observacions

Aquest avanç facilita que centres d'investigació amb recursos reduïts i centres educatius puguin desenvolupar la seva pròpia boia KdUINO. El projecte possibilita així involucrar la societat en l'adquisició d'observacions. Per a això es planteja poder enviar les dades recollides a Natusfera, una plataforma de ciència ciutadana similar a una xarxa social, que permet reportar observacions de biodiversitat i, properament, observacions mediambientals.

El Projecte H2020 MONOCLE

Actualment, dins del projecte europeu MONOCLE, s'estan desenvolupant nous prototips per mesurar la transparència de l'aigua. Són més robustos i cobreixen les diferents regions de l'espectre lumínic associats als colors vermell, blau i verd, més enllà de la regió espectral fotosintèticament activa (com passa en les versions prèvies d'KdUINO). El mesurament en diferents regions espectrals pot aportar més informació, tant de la concentració de partícules en suspensió com del seu origen (orgànic o inorgànic).

La xarxa comunitària The Things Network permet que els dispositius es connectin a una xarxa descentralitzada de codi obert per intercanviar dades entre aplicacions.