El projecte SEAREG està desenvolupant una metodologia estàndard que permeti impulsar el creixement de macroalgues en substrats artificials amb algues del gènere Cystoseira, ”sembrant-les” en estructures que imiten els esculls naturals.
Investigadors del CSIC a l'IMB-CNM han desenvolupat un nou mètode de fabricació de Qubits semiconductors mitjançant tecnologies basades en copolímers en bloc. El procés és més accessible i econòmic, mantenint els mateixos avantatges que altres Qubits que es fabriquen a un cost més elevat.
Un equip de recerca ha descobert els mecanismes moleculars que expliquen com els pegats de cel·lulosa bacteriana estimulen la regeneració de ferides en plantes. El procés, expliquen, requereix activar simultàniament les vies de resposta hormonals i de defensa. La troballa té implicacions per a les pràctiques agrícoles.
Ha estat desenvolupat per Marsi Bionics, empresa de base tecnològica sorgida del CSIC, amb la col·laboració estreta de 15 investigadors del CSIC i 30 professionals sanitaris de quatre hospitals. El prototip, que està pendent del marcatge CE previ a la seva comercialització, es pot utilitzar tant al domicili com a exteriors, i permetrà la integració de nens afectació de marxa. Es comercialitzarà en propers mesos.
Una proteïna recombinant, desenvolupada per investigadors de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona del CSIC, degrada el gluten de manera més eficaç que les alternatives actuals. Degrada a l'estómac els pèptids tòxics abans que arribin a l'intestí, evitant així els símptomes característics de la celiaquia. D'administració oral, pot tenir aplicació com a agent o additiu alimentari, o com a complement alimentari per a una dieta baixa en gluten.
L'estudi, realitzat in vivo en ratolins, revela una reducció del tumor i una eliminació gairebé completa de la metàstasi produïda. El compost utilitza un pèptid, denominat MACTIDE, capaç de dirigir amb precisió els tractaments a les cèl·lules macròfagues mitjançant administració sistèmica i oral, sense acumulació al fetge. L'equip investigador ha presentat una sol·licitud de patent.
El projecte Undammed estudia l'impacte que té l'eliminació de preses i dics sobre les xarxes fluvials i els ecosistemes. Aquestes estructures poden ser una font d'emissions de metà amb un impacte climàtic significatiu. En els darrers anys, Europa ha iniciat una estratègia de restauració de cursos fluvials eliminant aquestes preses, especialment les de no més de 10 metres d'alçada. Però encara se sap molt poc sobre els efectes al cicle del carboni de la xarxa fluvial una vegada eliminat l'obstacle.
Per què de vegades hi ha gens duplicats o triplicats en un organisme? Què pot ensenyar-nos això sobre l’evolució i sobre la nostra biologia? Les paneroles tenen en el seu genoma fins a tres còpies d’un mateix gen. Tenen la mateixa funció? Per què l’han conservat?
Actualment, els electrolits més avançats de sistemes electroquímics d'emmagatzematge d'energia estan basats en sals de vanadi. Però el vanadi és un material car i escàs. Un equip del CSIC ha desenvolupat un nou electròlit basat en sals de ferro amb els additius necessaris perquè la bateria funcioni de manera eficaç i amb un alt voltatge.