Un dels tumors cerebrals més agressius, el glioblastoma multiforme, continua sent un gran repte per la resistència a les teràpies convencionals i les altes taxes de recurrència. La spin-off LabsinLove, creada per l'ICMAB-CSIC i la Universitat de Granada, pretén revolucionar el seu tractament mitjançant la teràpia per captura de neutrons de bor (BNCT, per les sigles en anglès).
Rosario Nuñez i Miquel Nuez, investigadors de l'ICMAB-CSIC i cofundadors de la spin-off LabsinLove
La teràpia per captura de neutrons de bor consisteix a unir clústers de bor a molècules específiques que s'acumulen selectivament a les cèl·lules tumorals. Després de la irradiació amb neutrons, aquestes cèl·lules carregades de bor pateixen una destrucció localitzada sense fer malbé el teixit sa circumdant.
«Aquesta tecnologia ens permet carregar específicament una cèl·lula amb molts àtoms de bor, reduint significativament la dosi de fàrmac necessària», explica Miquel Nuez, investigador de LabsinLove. «A més, l'arquitectura d'aquestes molècules ens permet afegir grups funcionals, cosa que facilita el seguiment de l'acumulació del fàrmac al tumor mitjançant tècniques d'imatge» afegeix Rosario Núñez, cofundadora de LabsinLove i investigadora del grup de Materials Inorgànics i Catàlisi de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona del CSIC.
A diferència de les opcions de tractament actuals, la teràpia per captura de neutrons de bor redueix la dosi de fàrmac mantenint una alta eficàcia i minimitzant-ne els efectes secundaris. A més, aquestes molècules estan dissenyades per ser detectables mitjançant tècniques d'imatge, cosa que permet monitoritzar en temps real l'acumulació del fàrmac als tumors, cosa que les converteix en una potent eina teranòstica (teràpia + diagnòstic).
Investigadors de l'ICMAB-CSIC i de la Universidad de Granada participen a la spin-off LabsinLove. A l'ICMAB, els investigadors se centren a sintetitzar aquestes molècules basades en bor, mentre que els biòlegs de Granada fan estudis cel·lulars i experiments d'irradiació amb neutrons. Aquesta associació multidisciplinària augmenta el potencial translacional de la teràpia per captura de neutrons de bor o BNCT per al tractament del glioblastoma.
Comunicació ICMAB